Рафаел Бомбели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рафаел Бомбели
Raffaele Bombelli
италиански математик
Роден
1526 г.
Починал
1572 г. (46 г.)
Научна дейност
ОбластМатематика
Рафаел Бомбели в Общомедия

Рафаел Бомбели (на италиански: Rafael Bombelli; 1526, Болоня1572, Рим) е италиански математик и инженер-хидравлик. Известен е с въвеждането на комплексните числа в математиката и разработката на основните правила за действие с тях.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Рафаел Бомбели се ражда в семейството на търговеца на вълна Антонио Мацоли и дъщерята на шивач Диаманте Скудиери. Той е най-голямото от техните шест деца. Учи архитектура. По това време са направени откритията на дел Феро и Николо Тарталия, които предизвикват масов подем на интереса към математиката, завладявал и Бомбели.

Намирайки се в Рим по работа, Бомбели се запознава с университетския професор Антонио Мариа Паци. Двамата решават заедно да преведат на латински език ръкописа „Аритметика“ на Диофант.

Едновременно с превода Бомбели пише своя трактат „Алгебра“ в три книги, където включва не само свои разработки, но и множество задачи на Диофант със собствени коментари. Планира да допълни трактата с още две книги с геометрично съдържание, но не успява да ги завърши.

В чест на Бомбели са кръстени на негово име лунния кратер „Бомбели“ и астероид „17696 Бомбели“.