Реална опасност (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за американския филм от 1994. За романа на Том Кланси вижте Реална опасност (роман).

Реална опасност
Clear and Present Danger
Режисьори Филип Нойс
Сценаристи Доналд Стюарт
по романа на Том Кланси
В ролите Харисън Форд
Уилям Дефо
Ан Арчър
Хоакин де Алмейда
Хенри Черни
Джеймс Ърл Джоунс
Музика Джеймс Хорнър
Разпространител Paramount Pictures
Премиера 3 август 1994 г.
Времетраене 141 минути
Страна САЩ
Език английски
Бюджет $65,000,000
Хронология
Fleche-defaut-gauche-bord.svg
Патриотични игри (Patriot Games) 1991 г.
Всички страхове (The Sum of All Fears) 2002 г.
Fleche-defaut-droite-bord.svg
Външни препратки
IMDb Allmovie

Реална опасност (на английски: Clear and Present Danger) е американски филм, на режисьора Филип Нойс, с участието на Харисън Форд, Уилям Дефо и др., излязъл на голям екран на 3 август 1994 година.

Филмът започва с преследването на яхта, от патрулен кораб на Бреговата охрана на САЩ. След залавянето на беглеца, бреговата охрана констатира, че американски бизнесмен и семейството му са били убити от няколко мъже, на борда на яхтата. Избитото семейство се оказва, че е в близки приятелски отношения с Президента на САЩ. приятелка на президента на Съединените Щати. Президент Бенет (Доналд Мофет) разбира, че приятелят му е бил убит заради връзки с наркокартела Кали в Колумбия, като е „изпрал“ сума от над 650 милиона щатски долара от нарко-картела, след което ги е присвоил. В гнева си, президента изказва пред Джеймс Кътър, негов съветник по националната сигурност, че колумбийския нарко-картел представлява „Реална и настояща опасност“ за сигурността на САЩ, което косвено дава на Кътър неофициално разрешение да предприеме мерки за установяване самоличността на хората, отговорни за смъртта на приятеля му и неговото семейство.

Както и в романа, Джак Райън е назначен от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) за заместник на заболелия адмирал Гриър, и изпълнява длъжността заместник-директор на управлението. Райън открива, че той е оставян без информация от колегите си, които организират провеждането на тайна война срещу нарко-бароните в Колумбия. Президента изпраща Райън в Богота, за да направи всичко възможно, САЩ да прибере парите на нарко-картела.

Главата на една от нарко-фамилиите, Ернесто Ескобедо, е разярен след като е загубил над $ 600 милиона, в резултат на замразяването от правителството на САЩ, на активите на бизнесмена който е наредел да бъде убит. Тогава нарежда на човека, отговарящ за неговата сигурност – Феликс Кортез (Хоакин де Алмейда), да се погрижи за проблема. Феликс, бивш кубински разузнавач, е осъществил контакт, на интимна основа, със секретарката Бианка Волфсън, личен асистент на главният секретар на ФБР Емил Джейкъб.

Феликс подхранва романтичния интерес и използва влюбената в него Бианка (която не знае истинската му същност или намерения), за да открие, че Джейкъб е на посещение в Колумбия, с цел да преговаря с местните министри от правосъдието по отношение на замразените пари.

Незапознат от тези скрити взаимоотношения, Райън посреща Джейкъб и други висши чиновници в Колумбия, но ескорта с който се придвижват към американското посолство попада в засада, организирана от Кортез. В кървава престрелка са избити всички с изключение на Райън.

Феликс Кортез има мотивация да предизвика недоверие сред лидерите на картелите (тъй като никой от тях не знае кой е разпоредил засадата на директора на ФБР). Феликс също така вярва, че може да поеме контрола на картела само след неизбежна война между картелите и с властите.

Край на разкриващата сюжета част.