Революционна народно-освободителна партия-фронт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Революционна народно-освободителна партия-фронт
Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, DHKP-C
DHKP.svg
Основана 1978 (Dev Sol)
1994 (DHKP-C)
Идеология Комунизъм
Марксизъм-Ленинизъм
Антиимпериализъм
Геваризъм

Революционна народно-освободителна партия – фронт (съкр. РНОПФ; на турски: Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, DHKP-C) е ляво-радикална политическа партия, действаща на територията на Турция. Създадена е през 1978 г., под името Революционни леви (Революционна левица) (на турски: Devrimci Sol), и носи това име до момент на разкол през 1994 г.

РНОПФ се придържа към радикалната марксистко-ленинистка идеология и е организатор на серия големи терористични акта във вътрешността на страната. Политиката ѝ е солидарна с ляво-радикалните кюрдски движения, като до 1990 г. води подривна борба. Турция, САЩ и Евросъюз гледат на РНОПФ в качеството на терористична организации, а дейността ѝ в самата Турция е забранена.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Турция“         Портал „Турция    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Революционная народно-освободительная партия-фронт“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.