Регионален етнографски музей (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Етнографски музей (Пловдив)
Etn muzei pld.jpg
Куюмджиевата къща – Етнографски музей (Пловдив)
Kuyumdzhioglu House (parlor). (23670849324).jpg
Местоположение Пловдив, България
Тематика етнография
Основан 1917
Обект на БТС Opoznai-bg.gif 41
Работно време
Лятно работно време април – октомври
09:00 – 18:00 ч.
(почивни дни: понеделник)
Зимно работно време ноември – март
09:00 – 17:00 ч.
(почивни дни: понеделник)
Допълнителна информация
Директор доц. д-р Ангел Янков
Адрес ул. „Д-р Ст. Чомаков“ № 2, Пловдив 4000
Телефон 032/626 328
Сайт ethnograph.info
Map of Plovdiv.png
42.15° с. ш. 24.7531° и. д.
Местоположение в Пловдив
Етнографски музей (Пловдив) в Общомедия

Регионален етнографски музей в Пловдив е вторият по големина в България специализиран музей за етнография с утвърдена научно-образователна дейност и център за културен туризъм.

Помещава се в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата идеята за създаване на етнографски музей датира от края на 1891 г. След четвърт век по предложение на Стою Шишков, местната администрация решава да се създаде Окръжен музей. Неговата основна цел е събирането на материали, свързани с миналото и настоящето на Пловдивски регион в историческо, икономическо, художествено и битово отношение.

Началото е поставено на 22 януари 1917 г., когато в Окръжната палата (дн. Община Пловдив) е свикано съвещание, на което е решено „да се учреди при Постоянната комисия един Окръжен музей“. Правилникът на музея е одобрен на 20 юли 1918 г. и съгласно него музеят започва работа с директор Йордан П. Георгиев и секретар Стою Н. Шишков.

Следва период на събирателска работа, фотозаснемане, популяризаторска дейност. През 1930 година музейните ценности са над 500.

През 19311932 г., въпреки аргументираната съпротива на Стою Шишков, от съображения за икономии, администрацията прехвърля материалната база към Народната библиотека и музей в Пловдив.

През 1938 г. по инициатива на кмета на града Божидар Здравков е поставено второто начало на съвременния музей. От тази година музеят се помещава в Куюмджиевата къща, определена за Общинска къща музей.

На 14 октомври 1943 г. музеят е отворен за посещения. През 1949 г. Общинската къща музей е преименувана в Народен етнографски музей. През 1952 г. е открита постоянна експозиция, обновена изцяло през 1962 г.

Куюмджиева къща[редактиране | редактиране на кода]

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Експозицията представя традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането. В постоянна експозиция земеделието и животновъдството са представени като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти в музея са представени абаджийство, гайтанджийство, грънчарство, медникарство, железарство. Златарска работилница е експонирана с целия си инвентар. Представена е част от колекция накити и църковна утвар, традиционни народни костюми, платове, килими, музикални инструменти и обреден реквизит. Представен е и градският бит.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Международен фестивал на камерната музика ежегодни концерти за класическа Камерна музика на открито, провеждащи се от 10 до 20 юни[2].
  • Нощ на музеите и галериите е фестивал, в която всички културни институции в града са отворени цяла нощ. Инициативата започва през 2005 година по немски модел.
  • Седмица на занаятите е седмица, в която в двора на Етнографския музей се представят над 40 занаята. Провежда се от 2007 година насам. Участват хора от цял свят, като част от занаятчиите участващи са иконописци, ножари, оръжейници, медникари, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майстори на кене, плетиво и везба и др
  • Международно биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив се провежда от 2006 година насам.
  • Денят на майсторите е ден, в който се възпроизвежда ритуала в неговия автентичен вариант, известен от епохата на Възраждането по повод църковния празник Свети Спиридон. На този ден се извършва посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване майсторски свидетелства на новите майстори в музея.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „История на България“         Портал „История на България