Регионален исторически музей (Търговище)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други значения на Регионален исторически музей.
Регионален исторически музей
(Търговище)
Targovishte museum.jpg
МестоположениеТърговище
България
Основан1951
Работно времецелогодишно:
понеделник – петък: 8.30 – 12.00 ч. и 13.30 – 17.30 ч.;
събота: 9.30 – 13.00 ч.
(почивни дни: неделя)
Допълнителна информация
ДиректорМагдалена Жечева
Адресбул. „Митрополит Андрей“ № 2;
trgmuseum@abv.bg
Телефон0601/65216
0601/64147
Map of Targovishte 2.png
43.2408° с. ш. 26.5703° и. д.
Местоположение в Търговище
Регионален исторически музей
(Търговище)
в Общомедия

Регионалният исторически музей в град Търговище, България е наследник на създадените през 1920-те години музейни сбирки.

История[редактиране | редактиране на кода]

Решението за създаване на музей датира от 1951 г. Започва се на обществени начала. От 1953 г. има постоянна музейна експозиция. Окръжният исторически музей – Търговище функционира от 1960 г. като самостоятелен институт, който системно проучва и популяризира историята на Търговищкия край. Понастоящем е общински музей. Извършва проучвания на територията на Област Търговище.[1]

Музеят може да посреща посетители в почивните дни и часове през цялата седмица по предварителна заявка на тел. 0601/ 65216; 64147 или чрез електронната поща (trgmuseum@abv.bg) и фейсбук страницата и профила.

Фонд[редактиране | редактиране на кода]

Музеят е общоисторически, с пет основни отдела:

  • „Археология“
  • „История на България ХV-ХІХ в.“
  • „Нова и най-нова история“
  • „Етнография“
  • „Фондове“

Разполага с уникални колекции и ценности от различни епохи, участвали в големи национални музейни експозиции в България и чужбина. Най-известно е Кралевското златно съкровище. Музейният фонд съхранява над 25 000 инвентарни номера, свидетелства от времето на неолита (7 хилядолетие пр.н.е.) до днес.[2] С особен акцент е темата за ежегодния пролетен Ескиджумайски (Търговищки) панаир, с международна известност – фактор за търговския обмен в Османската империя (през Възраждането) и в Княжество България (след Освобождението).

Експозиции[редактиране | редактиране на кода]

Днес музеят разполага с 3 основни постоянни експозиции.

  • В сградата на бившето училище „Хаджи Руси“ е Археологическата експозиция, разказваща за Търговищкия край от праисторически времена до Средновековието, с уникалната енеолитна култова сцена от с. Овчарово, идолни колекции, експонати от тракийско и златотъкан плат, епиграфски паметници.
  • Етнографската експозиция е във възрожденската Хаджиангелова къща (1863) и представя бита, традициите, народните вярвания на местното население (християни – хърцои, капанци, преселници – балканджии, тракийци и шопи; мюсюлманите – турци и алиани), свидетелства за богата народна душевност и високо художествено майсторство.
  • Къща музей „Никола Симов-Куруто“ е посветена на известния български революционер – знаменосец на Ботевата чета.

Във фоайето на старото училище „Св. Седмочисленици“ (1863), паметник на културата с национално значение, се представят временните изложби на музея.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]