Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ - Ловеч
Сградата на библиотеката
Сградата на библиотеката
Информация
ДържаваFlag of Bulgaria.svg България
Типрегионална библиотека
МестоположениеЛовеч
Създаване1870 г.
Друга информация
УебсайтОфициален уебсайт на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“
Map of Lovech.png
43.1361° с. ш. 24.7167° и. д.
Местоположение в Ловеч

Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ е най-голямата общодостъпна библиотека в гр. Ловеч и Ловешка област.

През 1870 г. към новосъздаденото Ловчанско читалище „Наука“ е създадена библиотека с дарения от ловчанските граждани. Книгите са на български, руски, сръбски и гръцки език. Тук се получават и излизащите по това време възрожденски вестници „Македония“, „Право“ и „Независимост“. Спира дейността си по време на националреволюционните борби в град Ловеч (1873-1876) и Руско-турската война (1877-1878).

Възобновява работата си през 1883 г. От 1889 г. библиотеката работи като читалня.[1] През 1902 г. председателят на читалищното настоятелство, професор д-р Параскев Стоянов, организира библиотеката по образец на парижката книжарница „Жорж Борже“. Книжният фонд е картотекиран. През 1912 г. е създаден „Систематически каталог на книгите в библиотеката на Ловешкото читалище „Наука“.

През 1952 г. се въвеждат книга за движение на библиотечния фонд, читателски карти и дневник на библиотеката. Получава статут на Околийска библиотека (1954), Окръжна методическа библиотека „Николай Гогол“ (1959).

През 1964 г. се нанася в новопостроена сграда.[2]. Структурира се в отдели: комплектуване, обработка и каталози, заемна за възрастни и за деца, обща читалня и за специалисти, справочно-библиографски, и краезнание. Чрез методичния отдел, библиотеката изпълнява и методични функции. БиблиотечнияТ фонд рязко нараства. Наименувана е Универсална научна библиотека „Проф. Беню Цонев“ (1990).

През последните години е въведен достъп на читателите до интернет. Информационният център предлага комплексно информационно обслужване. От 2006 г. библиотеката е със статут на Регионална библиотека.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Маринов Хр. и кол., Ловеч, С., 1989, с. 50
  2. Маринов Хр. и кол., Ловеч, С., 1989, с. 56

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]