Регистров тон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Регистров тон или регистър-тон (на английски: register ton) е единица за обем на плавателни съдове, равна на 100 кубични фута, тоест на 2,83 m³. Понастоящем не се прилага за нови съдове.

Използва се обикновено в подварианти (съответно за обща и чиста вместимост):

  • бруто-регистров тон (или бруто-регистър-тон) и
  • нето-регистров тон (или нето-регистър-тон).

Въведена е със закон във Великобритания по предложение на комисията на адмирал Джордж Муърсом (George Moorsom) през 1854 г. С регистър-тонове в корабостроенето се измерват обемът на съда и обемът на помещенията, които могат да се използват за полезен товар[1][2].

В регистър-тонове са изчислявани:

  • бруто-регистров тонаж/вместимост (БРТ; gross registered tonnage) – общата регистрова вместимост на съда, по данните от измерването на вътрешните помещения на съда (както на трюмовете, така и на надпалубните надстройки, използвани за превоз на товари и пътници);
  • нето-регистров тонаж/вместимост (НРТ; net registered tonnage) – чистата регистрова вместимост на съда, изчислено от бруто-регистър тонажа без обема на помещенията, не предназначени за превоз на товари и пътници.

Международната морска организация одобрява Международната конвенция за измерване на тонажа на корабите на 23 юни 1969 г. Конвенцията встъпва в сила на 18 юли 1982 г., като е предвиден и 12-годишен преходен период за въвеждане. От 18 юли 1994 г. единствените официални величини за измерване на съдовата вместимост са бруто тонаж и нето тонаж, изчислявани по математическа формула[3].

Оттогава понятията за регистров тонаж и съответните единици за измерване все още се прилагат за по-стари съдове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stopford, Martin. Maritime Economics. Taylor & Francis, 2009. с. 752. Посетен на 17 октомври 2011.
  2. Units and Systems of Measurement Their Origin, Development, and Present Status. National Institute of Standards and Technology
  3. International Convention on Tonnage Measurement of Ships. International Maritime Organization (IMO)