Направо към съдържанието

Резолюция 178 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Резолюция 178 на Съвета за сигурност на ООН
Дата24 април 1963
Заседание1033
КодS/5293 (Документ)
Вот 11 0 0
ПредметЖалба на Сенегал срещу Португалия
РезултатПриета
Съветът за сигурност на ООН
в състав от 1963 г.
Постоянни членове
Непостоянни членове
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 178 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 24 април 1963 г. по повод жалбата на Сенегал срещу неколкократни нарушения на въздушните и сухопътните му граници, извършени от военновъздушни и сухопътни части на португалската армия, намиращи се Португалска Гвинея.

На 10 април 1963 г. постоянният представител на Сенегал в ООН изпраща писмо до председателя на Съвета за сигурност, с което от името на правителството на Сенегал моли за свикване на заседание на Съвета, което да разгледа случая от 9 април[1], когато четири португалски самолета навлизат в сенегалското въздушно пространство и бомбардират град Буняк.[2] Писмото напомня и по-ранни случаи от 1961 г., когато на 16 декември португалски сухопътни войски навлизат в граничния сенегалски град Бакакапатапа от територията на Португалска Гвинея, а на 21 същия месец португалски изтребители прелитат на ниска височина над сенегалския регион Оуасу, а моторизирани колони на португалската армия, преследващи дезертьори, пресичат неправомерно сенегалската сухопътна граница.

Първото заседание на Съвета по въпроса с жалбата на Сенегал е свикано на 17 април 1963 г.[3] Въпросът остава основна тема и по време на останалите шест заседания на Съвета за сигурност, на някои от които Съветът кани да присъстват без право на глас представители на Габон и Република Конго (Бразавил). Сенегалският представител изнася данни за инцидентите в пограничните райони, които според правителството му имат преднамерен характер и които могат да се обяснят с колониалната политика на Португалската страна в Африка. Сенегалският представител обвинява Португалската страна, че създава напрежение в региона, което заплашва да прерасне в международен конфликт. Португалският представител се опитва да убеди Съвета в несъстоятелността на сенегалските обвинения и уверява, че страната му зачита суверенитета и териториалната цялост на Сенегал. Зад Сенегал застават повечето от непостоянните членове на Съвета и Съветската страна, които отправят остри критики срещу агресивната колониална политика на Португалия в региона. По-умерени позиции заемат Франция, Обединеното кралство и Съединените щати, които настояват дискусиите да не излизат извън конкретиката на въпроса за пограничните инциденти между Сенегал и Португалска Гвинея.

Като взема предвид обвиненията на сенегалската страна, и след като изслушва представителите на страните, поканени да изложат позициите на правителствата си пред Съвета, Съветът за сигурност приема Резолюция 178, проектотекстът на която е предложен от Гана и Мароко.[4] Резолюцията осъжда инцидентите в пограничната зона между Сенегал и Португалска Гвинея и изразява безпокойството на Съвета, че състоянието на отношенията между заинтересованите страни може да доведе до напрежение при всеки инциденти и изразява надежда, че подобно напрежение ще бъде елиминирано съгласно принципите, изложени в Хартата на Обединените нации. Освен това, като взема предвид изявленията на португалското правителство и неговите намерения строго да уважава суверенитета и териториалната цялост на Сенегал, Резолюция 178 осъжда навлизането на португалски военни сили в Сенегал и инцидента в Буняк от 8 април 1963 и призовава правителството на Португалия, в съответствие с декларираните от него намерения, да предприеме всички необходими мерки, за да не допуска каквито и да било нарушения на сенегалския суверенитет и териториална цялост. Резолюцията призовава генералния секретар на организацията да постави ситуацията в Сенегал под наблюдение.[5]