Резолюция 178 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 178
Дата 24 април 1963 г.
Заседание 1033
Код S/5293 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 11Symbol neutral vote.svg 0Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Жалба на Сенегал срещу Португалия
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1963 г.:

постоянни членове
Тайван Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Бразилия Гана Мароко
  • Норвегия Филипини Венецуела
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 178 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 24 април 1963 г. по повод жалбата на Сенегал срещу неколкократни нарушения на въздушните и сухопътните му граници, извършени от военновъздушни и сухопътни части на португалската армия, намиращи се Португалска Гвинея.

На 10 април 1963 г. постоянният представител на Сенегал в ООН изпраща писмо до председателя на Съвета за сигурност, с което от името на правителството на Сенегал моли за свикване на заседание на Съвета, което да разгледа случая от 9 април[1], когато четири португалски самолета навлизат в сенегалското въздушно пространство и бомбардират град Буняк.[2] Писмото напомня и по-ранни случаи от 1961 г., когато на 16 декември португалски сухопътни войски навлизат в граничния сенегалски град Бакакапатапа от територията на Португалска Гвинея, а на 21 същия месец португалски изтребители прелитат на ниска височина над сенегалския регион Оуасу, а моторизирани колони на португалската армия, преследващи дезертьори, пресичат неправомерно сенегалската сухопътна граница.

Първото заседание на Съвета по въпроса с жалбата на Сенегал е свикано на 17 април 1963 г.[3] Въпросът остава основна тема и по време на останалите шест заседания на Съвета за сигурност, на някои от които Съветът кани да присъстват без право на глас представители на Габон и Република Конго (Бразавил). Сенегалският представител изнася данни за инцидентите в пограничните райони, които според правителството му имат преднамерен характер и които могат да се обяснят с колониалната политика на португалската страна в Африка. Сенегалският представител обвинява португалската страна, че създава напрежение в региона, което заплашва да прерасне в международен конфликт. Португалският представител се опитва да убеди Съвета в несъстоятелността на сенегалските обвинения и уверява, че страната му зачита суверенитета и териториалната цялост на Сенегал. Зад Сенегал застават повечето от непостоянните членове на Съвета и Съветската страна, които отправят остри критики срещу агресивната колониална политика на Португалия в региона. По-умерени позиции заемат Франция, Обединеното кралство и Съединените щати, които настояват дискусиите да не излизат извън конкретиката на въпроса за пограничните инциденти между Сенегал и Португалска Гвинея.

Като взема предвид обвиненията на сенегалската страна, и след като изслушва представителите на страните, поканени да изложат позициите на правителствата си пред Съвета, Съветът за сигурност приема Резолюция 178, проектотекстът на която е предложен от Гана и Мароко.[4] Резолюцията осъжда инцидентите в пограничната зона между Сенегал и Португалска Гвинея и изразява безпокойството на Съвета, че състоянието на отношенията между заинтересованите страни може да доведе до напрежение при всеки инциденти и изразява надежда, че подобно напрежение ще бъде елиминирано съгласно принципите, изложени в Хартата на Обединените нации. Освен това, като взема предвид изявленията на португалското правителство и неговите намерения строго да уважава суверенитета и териториалната цялост на Сенегал, Резолюция 178 осъжда навлизането на португалски военни сили в Сенегал и инцидента в Буняк от 8 април 1963 и призовава правителството на Португалия, в съответствие с декларираните от него намерения, да предприеме всички необходими мерки, за да не допуска каквито и да било нарушения на сенегалския суверенитет и териториална цялост. Резолюцията призовава генералния секретар на организацията да постави ситуацията в Сенегал под наблюдение.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]