Резолюция 210 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Резолюция 210 на Съвета за сигурност на ООН
Дата6 септември 1965
Заседание1238
КодS/RES/210 (Документ)
ВотSymbol support vote.svg 11Symbol neutral vote.svg 0Symbol oppose vote.svg 0
ПредметИндо-пакистанският въпрос
РезултатПриета
Състав на Съвета за сигурност на ООН през 1965 г.
Постоянни членове
Непостоянни членове
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 210 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 6 септември 1965 г. по повод индо-пакистанския спор за областта Кашмир.

Резолюция 210 е приета, след като Съветът за сигурност изслушва доклад на генералния секретар на ООН относно обстановката в спорната област след приемането на Резолюция 209 от 4 септември 1965 г.

Обезпокоен от разрастването на бойните действия, които утежняват неимоверно ситуацията в оспорваната област, с Резолюция 210 Съветът за сигурност нарежда незабавно прекратяване на сраженията в цялата област и за пълно оттегляне на въоръжените сили на двете страни на позициите им отпреди 5 август 1965 г. Документът изисква от генералния секретар на ООН да положи всички усилия за прилагането на настоящата и предходната резолюция на Съвета, да предприеме мерки за укрепване Групата военни наблюдатели на ООН в Индия и Пакистан и да държи Съвета за сигурност уведомен за ситуацията в региона и за начина, по който се прилага резолюцията. Освен това Съветът за сигурност остава ситуацията в Кашмир под постоянно наблюдение, за да бъде способен да определя своевременно всички стъпки, които може да бъдат необходими за осигуряването на мира и сигурността в региона.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 210

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]