Резолюция 221 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 221
Дата 9 април 1966 г.
Заседание 1277
Код S/RES/221 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 10Symbol neutral vote.svg 5Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Положението в Южна Родезия
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1966 г.:

постоянни членове
Тайван Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Аржентина България Йордания Япония Мали
  • Нидерландия Нигерия Нова Зеландия Уганда Уругвай
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 221 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 9 април 1966 г. по повод положението в Южна Родезия след обявената от непризнатото ѝ правителство едностранна декларация за независимост на колонията от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Като припомня своите резолюции 216 и 217 от 1965 г. и в частност призива си към всички държави за прекратяване на икономическите отношения с расисткото правителство на малцинството в Южна Родезия, включително и за налагане на петролно ембарго, с Резолюция 221 Съветът за сигурност изразява безпокойството си от новините, че правителството на Южна Родезия е напът да получи значителна доставка на петрол след акостирането на голям петролен танкер в мозамбикското пристанище Бейра и приближаването на друг товарен съд към същото пристанище, което може да доведе до възобновяване на петролните доставки за Южна Родезия през нефтопровода на Companhia do Pipeline Moçambique Rodésias, и то със съдействието на португалските власти в Мозамбик. Като изтъква, че подобни доставки на петрол биха представлявали голяма подкрепа за незаконното правителство на Южна Родезия, Съветът за сигурност определя, че създалата се ситуация застрашава мира и сигурността, поради което призовава португалските власти да не разрешават изпомпване на петрол през нефтопровода от Бейра до Южна Родезия. Освен това документът призовава останалите държави да отклонят курсовете на своите кораби, които са се отправили към Бейра и за които се предполага, че превозват нефт, предназначен за Южна Родезия. Резолюцията изисква от правителството на Обединеното кралство да попречи на акостирането в Бейра на всички плавателни съдове, за които се предполага, че превозват петрол за Южна Родезия, дори ако за целта то трябва да използва сила. В тази връзка Съветът за сигурност упълномощава правителството на Обединеното кралство да арестува танкера, известен като Жуана V, и да го задържи след излизането му от пристанището на Бейра, в случай че превозваният от него петрол бъде разтоварен на пристанището.

Резолюция 221 е приета с мнозинство от десет гласа за при петима въздържали се от страна на България, Франция, Мали, Съветския съюз и Уругвай.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 221

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]