Резолюция 236 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 236
Дата 11 юни 1967 г.
Заседание 1357
Код S/RES/236 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 15Symbol neutral vote.svg 0Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Ситуацията в Близкия Изток
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1967 г.:

постоянни членове
Тайван Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Аржентина Бразилия България Канада Дания
  • Етиопия Индия Япония Мали Нигерия
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 236 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 11 юни 1967 г. по повод ситуацията в Близкия изток след началото на Шестдневната война.

Като взема предвид изнесените от генералния секретар устни доклади пред Съвета за сигурност, касаещи ситуацията между Израел и Сирия, с Резолюция 236 Съветът за сигурност осъжда нарушенията на обявеното прекратяване на огъня и приканва генрелания секретар да продължи разследванията си и да информира Съвета своевременно. Резолюцията потвърждава, че настояването на Съвета за незабавно прекратяване на огъня и на всички военни действия включва и забрана за по-нататъшно придвижване на военни части след обяването на прекратяването на огъня. В тази връзка Съветът за сигурност настоява всички военни части, които са се придвижили напред след 16:30 ч. Гринучко време на 10 юли 1967 г., незабавно да се върнат на позициите, заемани от тях към момента на обявяване на прекратяванто на огъня.

Резолюция 236 приканва и към сътрудничество с началник-щаба на Организацията на ООН за наблюдение на спазвнето на примирието и наблюдателите при изпълнение на обявеното прекратяване на огъня, включително и по въпросите за свободното придвижване и осигуряването на адекватни комуникационни средства.

Резолюция 236 е приета единодушно на заседание на Съвета за сигурност, свикано по настояване на Сирия.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 236
  2. Wellens, Karen. Resolutions and statements of the United Nations Security Council (1946-1989): a thematic guide. BRILL, 1990. ISBN 978-0-7923-0796-9. с. 447.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]