Резолюция 256 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 256
Дата: 16 август 1968 г.
Заседание: 1426
Код: S/RES/256 (Документ)

Вот: Symbol support vote.svg 15 Symbol neutral vote.svg 0 Symbol oppose vote.svg 0
Предмет: Ситуацията в Близкия Изток
Резултат: Приета

Съветът за сигурност в състав от 1968 г.:
постоянни членове:

Република Китай ROC Франция FRA Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия GBR Съединени американски щати USA  USSR

непостоянни членове:
Алжир DZA Бразилия BRA Канада CAN Дания DNK Етиопия ETH
Унгария HUN Индия IND Пакистан PAK Парагвай PRY Сенегал SEN
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 256 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 16 август 1968 г. по повод ситуацията в Близкия Изток.

Като припомня съдържанието на Резолюция 248 и съдържащите се в нея предупреждения към Израел по повод извършените от него нарушения на обявеното от Съвета прекратяване на огъня в региона, Резолюция 256 осъжда две въздушни атаки, извършени от израелските военновъздушни сили на територията на Йордания, които според Съвета за сигурност представляват щателно планирана и широкомащабна военна операция на въоръжените сили на Израел срещу Йордания. Като изказва съжаление относно човешките жертви и материалните щети, причинени от действията на Израел, Съветът определя военните нападения като грубо нарушение от страна на Израел на Устава на ООН и на Резолюция 248 и предупреждава израелската страна, че ако подобни нарушения бъдат повторени, то Съветът ще бъде принуден да отчете неспазването от страна на Израел на настоящата резолюция.