Резолюция 50 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 50
Дата 29 май 1948 г.
Заседание 310
Код S/801 (1948) (Документ)
Предмет Палестинският въпрос
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1948 г.:

постоянни членове
 ROC  FRA  GBR  USA  SUN
непостоянни членове
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 50 на Съвета за сигурност на ООН е приета с мнозинство на 29 май 1948 г. по повод Палестинския въпрос. Подчертавайки желанието си за прекратяване на военните действия в Палестина, без да бъде в ущърб на правата, претенциите и позициите на арабите или евреите в областта, с Резолюция 50 Съветът за сигурност призовава всички правителства да наредят прекратяване на огъня за период от четири седмици, както и да поемата задължението, че през този период няма да нареждат навлизане на бойци в Палестина, Египет, Ирак, Ливан, Саудитска Арабия, Сирия, Трансйордания и Йемен, както и че през този период без военни действия те ще се въздържат от изнасяне или внасяне на оръжия и боеприпаси от и в посочените страни и няма да мобилизират или подлагат на военно обучение мъжете в боеспособна възраст, които се намират или са навлезли в териториите под техен контрол. Резолюцията призовава всички заинтересовани страни да предприемат всички мерки, за да гарантират сигурността на светите места и град Йерусалим, както и да осигурят свободния достъп до всички места за молитва и светилища за целите на богослужението на онези лица, които имат право да ги посещават. Резолюция 50 натоварва посредника на Организацията на обединените нации в Палестина със задачата да наблюдава и контролира изпълнението на резолюцията, което той трябва да изпълнява с помощта на Помирителната комисия за Палестина и необходимия за целта персонал от военни наблюдатели. За целта от посредника се изисква поддържането на постоянен контакт с враждуващите страни в срока, през който ще тече временното прекратяване на огъня, а от всички заинтересовани страни се изисква да му оказват необходимата помощ.

По-нататък резолюцията приканва държавите от Арабската лига, еврейските и арабските власти в Палестина да заявят пред Съвета за сигурност, че приемат постановленията на резолюцията, което трябва да стане не по-късно от 18:00 ч. нюйоркско време на 1 юни 1948 г.

В Резолюция 50 Съветът за сигурност на ООН предупреждава, че ако Резолюция 50 бъде отхвърлена от която и да е страна в конфликта или бъде приета, а впоследствие остане неизпълнена, то Съветът за сигурност ще подходи към ситуацията в Палестина с мерките, предвидени в глава VII от Устава на Организацията на обединените нации.

Текстът на Резолюция 50 е гласуван на части, поради което в цялостния си вид резолюцията не е подложена на гласуване.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 50

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]