Резолюция 67 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 67
Дата 28 януари 1949 г.
Заседание 406
Код S/1234 (Документ)
Предмет Индонезийският въпрос
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1949 г.:

постоянни членове
Република Китай Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Аржентина Канада Куба
  • Египет Норвегия Украинска съветска социалистическа република
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 67 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 28 януари 1949 г. по повод Индонезийската национална революция. Отбелязвайки със задоволство, че страните в конфликта продължават да се придържат към Рейнвилското споразумение, и отбелязвайки, че предишните резолюции на Съвета за сигурност относно Индонезийския въпрос не са били изпълнени на практика, Резолюция 66 призовава Нидерландия да прекрати военните операции в района, а Индонезийската република да заповяда на всички въоръжени лица, които се сражават в нейна подкрепа, да прекратят партизанската война, и приканва двете страни в конфликта да си сътрудничат за възстановяването и поддържането на реда и закона в региона. С резолюцията Съветът за сигурност още веднъж настоява нидерландското правителство да освободи всички политически затворници, арестувани на територията на Индонзийската република след 18 декември 1948 г., и да разреши на длъжностните лица от състава на индонезийското правителство да се завърнат в Джакарта, където безпрепятствено да изпълняват своите задължения и в условията на пълна свобода да изпълняват своите функции по управлението на Джакарта и прилежащите ѝ райони, като за тези цели резолюцията изисква от нидерландското правителство да оказва пълно съдействие на индонезийските власти.

Резолюция 67 призовава за създаването на независими и суверенни Съединени индонезийски щати, в които до 1 октомври 1949 г. да се проведат избори за учредително събрание, и върху които Нидерландия да прехвърли суверенитета си над Индонезия до 1 юли 1950 г. Резолюция 67 променя името на Помирителния комитет за Индонезия на Комисия на ООН за Индонезия, прехвърляйки върху комисията всички задължения на предишния комитет и задълженията да съблюдава провеждането на честни избори и спазването на основните човешки права и свободи, както и наблюдението на прехвърлянето на властта върху части от Индонезия към републиканското правителство, за което комисията да докладва редовно на Съвета за сигурност.

Текстът на Резолюция 67 е гласуван на части, поради което в цялостния си вид резолюцията не е подложена на гласуване.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 67

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]