Резолюция 766 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 776
Дата 21 юли 1992 г.
Заседание 3099
Код S/RES/766 (1992) (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 15Symbol neutral vote.svg 0Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Камбоджа
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1992 г.:

постоянни членове
Китайска народна република Франция Великобритания Съединени американски щати Русия
непостоянни членове
  • Австрия Белгия Кабо Верде Еквадор Унгария
  • Индия Япония Мароко Венецуела Зимбабве
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 766 на Съвета за сигурност на ООН, приета единодушно на 21 юли 1992 г., припомняща резолюции 668 (1990), 717 (1991), 718 (1991), 728 (1992) и 745 (1992), признава и изразява опасения относно трудностите, изпитвани от Операцията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа (United Nations Transitional Authority in Cambodia, UNTAC) в прилагането на политическото решение в Камбоджа, подписано на Парижката конференция на 23 октомври 1991 г.

Съветът осъжда продължаващите нарушение на прекратяването на огъня в Камбоджа, призовава всички страни на прекратят военните действия веднага и да участват в идентифицирането на мините и във всички други области. Същевременно осъжда отказа на Партията на Демократична Кампучея (наследник на Камбоджанската комунистическа партия) да позволи разположението на UNTAC в области под неин контрол, призовавайки я да допусне това, така че втората фаза на плана на ООН да бъде напълно приложена. [1] Резолюцията потвърждава ангажимента на международната общност към политическия процес посредством UNTAC, призовавайки всички страни да уважават мирния характер на операцията и страните членки да осигурят помощ на организацията.

Резолюцията също изисква генералният секретар Бутрос Бутрос-Гали да ускори разположението на граждански компоненти, особено тези, отнасящи се до наблюдението и контрола на административните структури. Поради липсата на сътрудничество от страна на Партията на Демократична Кампучея, Съветът декларира, че ползите от международната подкрепа ще се отнасят само до страните, отговарящи на задълженията им според решенията от Парижката конференция. Все пак генералният секретар признава, че разквартируването на камбоджанските войници не би могло да се изпълни с подкрепата на само три фракции. [2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. de Jong, Wil и др. Extreme conflict and tropical forests. Springer, 2007. ISBN 978-1-4020-5461-7. с. 24.
  2. Doyle, Michael W. и др. Keeping the peace: multidimensional UN operations in Cambodia and El Salvador. Cambridge University Press, 1997. ISBN 978-0-521-58837-9. с. 117–118.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „United Nations Security Council Resolution 766“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.