Резолюция 83 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 83
Дата: 27 юни 1950 г.
Заседание: 474
Код: S/1511 (Документ)

Вот: Symbol support vote.svg 7 Symbol neutral vote.svg 0 Symbol oppose vote.svg 1
Предмет: Протест срещу агресията над Република Корея
Резултат: приета

Съветът за сигурност в състав от 1950 г.:
постоянни членове:

Flag of the Republic of China.svg ROC Flag of France.svg FRA Flag of the United Kingdom.svg UK Flag of the United States (1912-1959).svg USA Flag of the Soviet Union (1936-1955).svg USSR

непостоянни членове:
Flag of Cuba.svg CUB Flag of Ecuador.svg ECU Flag of Egypt (1922–1958).svg EGY
Flag of India.svg IND Flag of Norway.svg NOR Flag of SFR Yugoslavia.svg YUG

Korean Peninsula.jpg
Корейският полуостров

Резолюция 83 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 27 юни 1950 по повод нападението, което на 25 юни с.г. войските на Корейската народнодемократична република извършват върху територията на Република Корея.

В Резолюция 83 Съветът за сигурност припомня, че е обявил агресията над Република Корея за нарушение на мира и е призовал за незабавно прекратяване на военните действия и оттегляне на севернокорейските войски на 38 паралел, и взема под внимание доклада на Комисията на ООН за Корея, в който се отбелязва, че Северна Корея не изпълнява Резолюция 82, не прекратява бойните действия и не изтегля войските си, поради което са необходими спешни военни мерки за възстановяване на международния мир. Съобразявайки се с тези факти и вземайки предвид молбата на Република Корея към ООН за незабавни постъпки за възстановяване на мира и сигурността, в Резолюция 83 Съветът за сигурност призовава всички държави членки да оказват всякаква помощ на Република Корея, която би била необходима за възстановяване на мира и сигурността в района.

Резолюция 83 е приета с мнозинство от 7 гласа „за“ срещу 1 глас „против“ от страна на Югославия, като представителите на Египет и Индия не гласуват, а съветският представител не присъства на заседанието.