Резолюция 85 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 85
Дата 31 юли 1950 г.
Заседание 476
Код S/1657 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 9Symbol neutral vote.svg 1Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Протест срещу агресията над Република Корея
Резултат приета

Съветът за сигурност в състав от 1950 г.:

постоянни членове
Тайван Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Куба Еквадор Египет
  • Индия Норвегия Югославия
Korean Peninsula.jpg
Корейският полуостров
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 85 на Съвета за сигурност на ООН е приета с мнозинство на 31 юли 1950 г. по повод военната агресия на Северна Корея над Република Корея, започнала на 25 юни 1950 г.

Като взема под внимание, че изпитанията и лишенията, на които е подложен корейският народ, са резултат на продължаващата незаконна агресия на Северна Корея, и като приветства предложенията за помощ, постъпили от правителства, специализирани учреждения и неправителствени организации, с Резолюция 85 Съветът за сигурност предлага на обединеното командване на силите на ООН в Корея да поеме върху себе си ангажимента да определя конкретните нужди от помощи и подкрепа за населението на Корея и да приложи процедури за предоставяне на тези помощи и подкрепа на място. На генералния секретар Съветът за сигурност предлага да препрати на обединеното командване всички получени предложения за оказване на помощ на корейския народ. В допълнение от общото командване се изисква да подава редовно до Съвета за сигурност доклади за предприетите действия по оказване на подкрепа на корейския народ. В последната част на резолюцията Съветът за сигурност призовава генералния секретар, Икономическия и Социалния съвет, всички основни и второстепенни органи на ООН, специализираните учреждения на организацията, както и съответните неправителствени организации да оказват такава подкрепа на населението на Корея, каквато може да им бъде поискана от обединеното командване на силите на ООН на полуострова.

Резолюция 85 е приета с мнозинство от 9 гласа „за“, като представителят на Югославия се въздържа, а постоянният представител на Съветския съюз не присъства на заседанието в знак на протест срещу факта, че Република Китай заема постоянно място в Съвета за сигурност вместо Народна република Китай.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 85

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]