Резолюция 96 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 96
Дата 10 ноември 1951 г.
Заседание 566
Код S/2392 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 9Symbol neutral vote.svg 2Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Индо-Пакистанският въпрос
Резултат Приета с мнозинство

Съветът за сигурност в състав от 1951 г.:

постоянни членове
Република Китай Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Бразилия Еквадор Индия
  • Нидерландия Турция Югославия
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 96 на Съвета за сигурност на ООН е приета с мнозинство на 10 ноември 1951 г. по повод индо-пакистанския спор за областта Кашмир.

След като получава и разглежда доклада на Франк Греъм, представител на ООН за Индия и Пакистан, за резултатите от мисията му, възложена с Резолюция 91, и след като изслушва обръщението му към от 18 октомври 1951, с Резолюция 96 Съветът за сигурност отбелязва с одобрение предложените от Греъм основи на програмата за демилитаризация, отнесени и до премиерите на Индия и Пакистан с комюнике от 7 септември 1951 г. Също така Съветът за сигурност изразява задоволство от изразеното от страните съгласие с онези части от доклада на представителя на ООН, които потвърждават твърдото им намерение да достигнат до мирно решаване на въпроса, желанието им да продължат да спазват споразумението за прекратяване на огъня и приемането на принципа, че бъдещето на княжествата Джаму и Кашмир трябва да бъде решено чрез свободен и безпристрастен плебисцит, проведен под егидата на Обединените нации. Съветът за сигурност инструктира представителя на ООН да продължи да полага усилия за постигане на съгласие между страните относно плана за ефективна демилитаризация на спорната област и във връзка с това още веднъж призовава страните в конфликта да продължат да оказват пълно съдействие на представителя на ООН в усилията му да достигне до изглаждане на висящите противоречия между тях. Резолюция 96 призовава представителят на ООН да представи следващия си доклад пред Съвета в срок от шест месеца след влизане в сила на резолюцията.

Резолюция 96 е приета с мнозинство от 9 гласа, като двама от членовете на Съвета – Индия и Съветският съюз – се въздържат.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 96

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]