Реймонд Лулий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Реймонд Лули
каталонски философ и писател

Роден
1233 г.
Починал
29 юни 1315 г. (82 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Средновековна философия
Школа Схоластика
Реймонд Лули в Общомедия

Раймонд Лулий (на каталунски: Ramon Llull, rəˈmoɲ ˈʎuʎ, 1232 – 1315) е каталонски философ, теолог и писател. Смятал е, че чисто логическа аргументация може да потвърди християнското учение. За да постигне тази цел, с което да убеди и друговерците, Лул разработва своето "велико изкуство" (Ars magna), което представлява комбинаторно разглеждане на общи термини и тълкуването им в изречения. Своят подход Лул излага, използвайки множество графични предтавяния - кръгове, таблици, дървета и пр.

Обстоятелствата около смъртта на Лул не са изяснени напълно, като се предполага, че е починал на път към родното си място, връщайки се от Тунис. Допуска се че отпътуването му е било свързано с някакъв инцидент. След снъртта му се разпространява легендата, че е бил екзекутиран чрез лапидация през 1315 г. В по късни времена и векове наред под името на Реймон Лул се разпространяват множество алхимически трактати, които болшинството съвременни изследователи счита за неавтентични.

Като мисионер и проповедник, Лул отделя особено внимание на езика, който използва. Така, и допълнително от философската му нагласа, той става една от значимите фигури в развитието на испаноезичната литература.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]