Раймонд Лулий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Реймонд Лулий)
Направо към: навигация, търсене
Раймонд Лулий
каталонски философ и писател

Роден
1235 г.
Починал
1316 г. (81 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Средновековна философия
Школа Схоластика
Подпис Lullus-Autograph 1256.png
Реймонд Лулий в Общомедия

Раймонд Лулий (на каталонски: Ramon Llull, rəˈmoɲ ˈʎuʎ, 1232 – 1315) е каталонски философ, теолог и писател (на каталонски името му се произнася Рамòн Люль, на български е прието звученето, произлизащо от латинизирания вариант Raimundus Lullius). Смятал е, че чисто логическа аргументация може да потвърди християнското учение. За да постигне тази цел, с което да убеди и друговерците, Лулий разработва своето „велико изкуство“ (Ars magna), което представлява комбинаторно разглеждане на общи термини и тълкуването им в изречения. Своят подход Лулий излага, използвайки множество графични предтавяния – кръгове, таблици, дървета и пр.

Обстоятелствата около смъртта на Лулий не са изяснени напълно, като се предполага, че е починал на път към родното си място, връщайки се от Тунис. Допуска се че отпътуването му е било свързано с някакъв инцидент. След смъртта му се разпространява легендата, че е бил екзекутиран чрез лапидация през 1315 година. В по късни времена и векове наред под името на Раймонд Лулий се разпространяват множество алхимически трактати, които болшинството съвременни изследователи счита за неавтентични.

Като мисионер и проповедник, Лулий отделя особено внимание на езика, който използва. Така, и допълнително от философската му нагласа, той става една от значимите фигури в развитието на испаноезичната литература.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]