Рейнджърс де Талка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рейнджърс де Талка
Клуб Сосиал де
Депортес Рейнджърс
Емблема на футболния клуб
ПрозвищеЧервеночерните (Рохинегрос)
Основан2 ноември 1902
ДържаваЧили
СтадионФискал
Капацитет8324
Собственик Рохинегро САДП
Президент Хорхе Юнге
Старши треньор Ектол Алмандос
ПървенствоПримера Б
2014/201510-о
СпонсорPF
ЕкипировкаТренинг
Уебсайтrangersdetalca.com
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Рейнджърс де Талка в Общомедия
Тимът на Рейнджърс, участвал за първи път в професионалното първенство през 1952 г.
Момент от мача срещу Универсидад де Чиле в турнира Апертура през 2009 г.

Клуб Сосиал де Депортес Рейнджърс (на испански: Club Social de Deportes Rangers), е чилийски професионален футболен отбор от Талка, регион Маулу. Основан е на 2 ноември 1902 г. и е един от най-старите отбори в страната.[1] Играе в чилийската втора дивизия. Двукратен вицешампион на Примера Дивисион и трикратен шампион на дивизия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Отборът е основан под името ФК Рейнджърс. То е предложено от шотландеца Хуан Грийнстрийт и е препратка към Глазгоу Рейнджърс, като първоначално не среща одобрението на останалите съоснователи, защото звучи прекалено чуждестранно.[2] За произхода на червеночерните фланелки има различни версии – например че жената, която е шила екипите е разполагала само тези два цвята плат или че това са цветовете на канадските конни рейнджъри; като най-вероятни обаче се посочват две други версии – че това са цветовете на Втора Бригада на пожарната в града, където част от футболистите са доброволци и че те са заимствани от червеночерните чорапи, с които Глазгоу Рейнджърс играе в първите години на 20 век.

През първия половин век от съществуването си Рейнджърс е с аматьорски статут. Чак през 1952 г. участва за първи път в професионалната втора дивизия и веднага печели второто място и промоция за първа дивизия, където играе без прекъсване до 1976 г. Първия си голям успех отборът постига през 1969 г., завършвайки на второ място в елита. Това класиране дава право на участие в турнира за Копа Либертадорес през 1970 г., но там Рейнджърс остава на последно място в предварителната си група. От средата на 70-те години до днешни дни тимът се превръща в типичния т.нар. „отбор-асансьор“, записвайки общо 17 изпадания и промоции между първа и втора дивизия. Към успехите си добавя три шампионски титли на втора дивизия, а в турнира Апертура през 2002 г. за втори път в историята си завършва на второ място в Примера Дивисион, губейки на финала с общ резултат 5:1 от Универсидад Католика.

В турнира Клаусура през 2009 г. треньорът на тима допуска грешка в последния кръг, пускайки на терена едновременно пет чужденци и надвишавайки по този начин максималния позволен брой. Заради това на Рейнджърс са отнети три точки и така той се оказва на предпоследно място в класирането, което означава директно изпадане, вместо участие на бараж за оставане в елита. Рейнджърс подава жалба в съда, който отменя провеждането на баражите докато вземе решение по въпроса; ФИФА обаче заплашва да изхвърли националния отбор на Чили от световното първенство през 2010 г. в случай че съдът продължи да се занимава с делото.[3] В крайна сметка Рейнджърс оттегля иска си и не се стига до тази драстична мярка.[4]

Футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Известни бивши футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Рекорди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]