Рейнджър (програма)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Рейнджър.

Диаграма на апаратите Рейнджър от серия II

Програма Рейнджър (на английски: Ranger program) е серия от космически апарати на САЩ от 60-те години на 20 век, чиято е цел получаването на първите близки снимки от Луната. Космическите апарати са проектирани за сблъсък с Лунната повърхност, като преди сблъсъка трябва да направят снимки, които да изпратят до Земята.

Апаратите са конструирани на три фази наречени „серии“ (blocks). Всяка серия има различни цели и по-усъвършенствана конструкция. Инженерите от JPL, планират няколко сонди да бъдат изстреляни наведнъж, за да се осигури поне един успешен полет. Цената на разроботката, изстрелването и поддръжката на всичките девет апарата струва около 170 млн. долара.

Характеристика на космчиеските апарати[редактиране | редактиране на кода]

Всяка сонда има шест камери на борда. Камерите са еднакви, с малки изключения в лещите и скоростта на сканиране. Системата на камерите е разделена на два канала – частичен (P (partial)) и пълен (F (full)). Всеки канал е самостоятелен със собствено захранване, таймери и трансмитери. Каналът F има две камери: широкоъгълна А-камера и тесноъгълна Б-камера. Каналът P има четири камери:P1, P2, P3 и P4. Камерите от канала F правят снимките 2,5 – 5 сек. преди сблъсъка на височина около 5 km. Последната снимка от камера от канал P е направена 0,2 до 0,4 сек. преди сблъсъка на височина 600 m. Направените снимки имат много по добра резолюция от тези направени от Земята.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]