Рей Кавакубо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рей Кавакубо
川久保玲
японска модна дизайнерка
Comme des Garcons at the Met (62429).jpg
Родена

Националност Флаг на Япония Япония

Уебсайт

Рей Кавакубо (на японски: 川久保 玲 Rei Kawakubo) е японска модна дизайнерка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Токио през 1942 година. Баща ѝ е професор по философия. Следва в университета „Кейо“ (Keio) в Токио. Изучава източна и западна естетика и литература. Завършва висшето си образование през 1964 година и постъпва на работа в отдела за реклама на японската текстилна фирма „Асахи Касей“.

От 1966 година работи като дизайнер на свободна практика, а през 1969 година създава собствена модна къща – „Ком де гарсон“, (Comme des Garçons). Фирмата е регистрирана официално в Токио през 1973 г. Първият си бутик открива през 1975 година, и представя премиерна дамска колекция. Започва да създава мъжка мода през 1978 година. Дебютира в Париж през 1981 година, а на следващата година и в САЩ. Филиала на своята марка открива в Ню Йорк през 1986. В края на 90-те години на ХХ век годишният ѝ оборот достига 125 милиона щатски долара.

Comme des Garçons е модна къща, известна със своята строга линия, често против модата, материализирана в деконструирани облекла.

Повечето от дизайнерските изделия на Рей Кавакубо са в черен цвят. Черното никога няма да остарее за дизайнерката и използването му в изделията се е превърнало в навик. Тя винаги открива „утрешното черно“.

Рей започва да създава дизайн на мебели за интериора на своите магазини. Занимава се с графичния дизайн и рекламата на своята марка. Издава собствено списание и участва в различни изложби. По-важните от тях:

  • Новите вълни в модата. Три японски дизайнери“ (Аризона, 1983);
  • Мода и фотография. Ком де гарсон“ Париж, 1986);
  • Три жени: Мадлен Вионе, Клеър Маккардел и Рей Кавакубо“ (Ню Йорк, 1987);
  • Същността на качеството“ (Токио, 1993) и др.

През 1996 година тя е гост-редактор на списание Visionaire. В интервю за Women`s Wear Daily дизайнерката казва, че макар да я смятат за модна икона, тя не се има за специална и дори сама не може да даде определение за себе си.

Работата ѝ вдъхновява дизайнери като Helmut Lang, Ann Demeulemeester и Martin Margiela.

Дизайнерката е автор на много колекции като:

  • Play Comme des Garçons;
  • Comme Des Garçons for H&M;
  • Tricot Comme des Garçons;
  • Comme des Garçons Homme Plus Evergreen и други.

Факторите, които определят дизайнерската насоченост на Рей Кавакубо – най-ярък представител на световното деконструктивистко направление в модата са образованието ѝ по изкуство и естетика, опитът ѝ в текстилния бранш и по-специално в химическите лаборатории по създаването на изкуствени влакна, а и опитът ѝ в рекламата. Несъмнено обаче първостепенна причина за формирането ѝ като оригинален творец е влиянието на японската традиция, в частност на кимоното, донякъде и на религията Дзен.

Рей Кавакубо, както и Исей Мияке и Йожи Ямамото, е сред онези източни новатори в дизайнерското изкуство, които не просто адаптират японското схващане за модата и облеклото към западната концепция, но успяват да наложат собствено оригинално мислене и до голяма степен да променят както западното, така и световното схващане за елегантност, модерност. Съумяват да адаптират западния към източния дизайн. Тя налага новите форми, различните платове, уникалната техника на свързването на отделните компоненти на дрехата в желанието си да открие нов смисъл и значение на самата мода. Тъкмо тази непрестанна, търсеща духовност обагря особено силно нейния стил – иновативен, провокативен, оригинален.

Източници[редактиране | редактиране на кода]