Рей Крок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Реймънд Албърт "Рей" Крок
Raymond Albert Kroc
бизнесмен

Роден
Починал
14 януари 1984 г. (81 г.)
Националност американско
Бизнес дейност
Работил в McDonald's

Уебсайт Страница в IMDb
Логото на Макдоналдс

Рей Крок (на английски: Ray Kroc, Raymond Albert Kroc, „the Hamburger King“, * 5 октомври 1902 в Оук Парк, Илинойс, † 14 януари 1984 в Сан Диего, Калифорния) е американски бизнесмен, основател на „Макдоналдс“ през 1954 г., собственик на бейзболен отбор и филантроп.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 октомври 1902 г. в Оук Парк, Илинойс. Родителите му са чехи. Баща му, Алоис Крок, е от село Břasy близо до Пилзен. През 1902 г. те се преселват от Западна Бохемия (днес Чехия) в Оук Парк, близо до Чикаго.

На 15 години той излъгва наборната комисия относно годините си и става шофьор на линейка по време на Първата световна война.

След войната подхваща различни бизнеси, но не са особено успешни, докато в средата на 50-те години на 20-ти век не научава за малката верига ресторанти за бързо хранене, собственост на братята Морис Джеймс "Мак" Макдоналд (1902–1971) и Ричард Джеймс "Дик" Макдоналд (1909–1998). Те са едни от пионерите в концепцията за заведения за бързо хранене и залагат основните принципи, към които се придържат и днешните заведения. Талантливи новатори, те обаче не са много добри организатори и се задоволяват само с осем заведения. През 1955 г. Рей Крок, в качеството си на франчайзен агент, открива деветия по ред ресторант. Но братята все още са негативно настроени към разрастването на веригата – тях напълно ги удовлетворяват скромните ѝ размери. Това довежда до разрив в отношенията между Рей Крок и двамата Макдоналдс, след което през 1961 г. той купува тяхната верига и правата над марката за 2.7 млн долара – по 1 млн. долар за всеки от братята плюс таксите. Оттам нататък веригата се разраства с главоломна скорост. През 1967 г. е открит първият ресторант извън САЩ – в Канада, с което превръща веригата в многонационална компания.

Също като при основателяна другия голям гигант за бързо хранене KFC, Харлънд Сандърс, успехът на Рей Крок идва след като вече е прехвърлил 50 години. След като става част от Макдоналдс през 50-те години на 20-ти век, за кратко време я развива до най-голямата верига за бързо хранене в света. Крок е вписан дори в Топ 100 класацията на Тайм за най-влиятелни хора на столетието.

През 1974 г. Крок се оттегля от длъжността главен изпълнителен директор на "Макдоналдс" и се отдава на други занимания. Съшата година купува бейзболния отбор San Diego Padres, но скоро прави язвителната забележка: "В хамбургерите има повече бъдеще, отколкото в бейзбола."

Бизнес-начинанията му включват и много други дейности, включително инвестиции в недвижими имоти. През живота си той успява да натрупа състояние от 500 милиона щатски долари.

Основава фондация на свое име, която подпомага изследванията в областта на алкохолизма, диабета и други заболявания.

През 1977 г. той пише своята автобиография Grinding It Out.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Жени се 3 пъти: За Етел Флеминг (1922–1961), за Джейн Добинс Грийн (1963–1968) и за Джоун Бевърли Крок, родена Мансфелд (1969–1984).

Рей Крок умира през 1984 г. в Сан Диего, Калифорния.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Ray Kroc“ в Уикипедия на английски (автори).