Рей Крок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Реймънд Албърт „Рей“ Крок
Raymond Albert Kroc
американски бизнесмен
Рей Крок през 1976 г.
1976 г.
Роден
Починал
14 януари 1984 г. (81 г.)
ПогребанСан Диего, САЩ

Националност САЩ
Предприемаческа дейност
Областобществено хранене
Работил вMcDonald's

Уебсайт
Реймънд Албърт „Рей“ Крок в Общомедия

Рей Крок (на английски: Ray Kroc, Raymond Albert Kroc, „the Hamburger King“, * 5 октомври 1902 в Оук Парк, Илинойс, † 14 януари 1984 в Сан Диего, Калифорния) е американски бизнесмен, който развива „Макдоналдс“ като франчайз, собственик на бейзболен отбор и филантроп.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 октомври 1902 г. в Оук Парк, Илинойс. Родителите му са чехи. Баща му, Алоис Крок, е от село Břasy близо до Пилзен. През 1902 г. те се преселват от Западна Бохемия (днес Чехия) в Оук Парк, близо до Чикаго.

На 15 години той излъгва наборната комисия относно годините си и става шофьор на линейка по време на Първата световна война.

Първият ресторант на Рей Крок, открит през април 1955 г. в Дес Плейнс, Илинойс.

След войната развива начинания в различни видове бизнес, които не са особено успешни, докато в средата на 50-те години на 20 век не научава за малката верига ресторанти за бързо хранене, собственост на братята Морис Джеймс „Мак“ Макдоналд (1902 – 1971) и Ричард Джеймс „Дик“ Макдоналд (1909 – 1998). Те са едни от пионерите в концепцията за заведения за бързо хранене и залагат основните принципи, към които се придържат и днешните заведения. Талантливи новатори, те обаче не са много добри организатори и се задоволяват само с осем заведения. През 1955 г. Рей Крок, в качеството си на франчайзен агент, открива деветия по ред ресторант. Но братята все още са негативно настроени към разрастването на веригата – тях напълно ги удовлетворяват скромните ѝ размери. Това довежда до разрив в отношенията между Рей Крок и двамата Макдоналдс, след което през 1961 г. той купува тяхната верига и правата над марката за 2.7 млн. долара – по 1 млн. долар за всеки от братята плюс таксите. Оттам нататък веригата се разраства с главоломна скорост. През 1967 г. е открит първият ресторант извън САЩ – в Канада, с което превръща веригата в многонационална компания.

Логото на Макдоналдс

Също като при основателя на другия голям гигант за бързо хранене KFC, Харлънд Сандърс, успехът на Рей Крок идва след като вече е прехвърлил 50 години. След като става част от Макдоналдс през 50-те години на 20 век, за кратко време я развива до най-голямата верига за бързо хранене в света. Крок е вписан дори в Топ 100 класацията на списание „Тайм“ за най-влиятелни хора на столетието.

През 1974 г. Крок се оттегля от длъжността главен изпълнителен директор на „Макдоналдс“ и се отдава на други занимания. Същата година купува бейзболния отбор San Diego Padres, но скоро прави язвителната забележка: „В хамбургерите има повече бъдеще, отколкото в бейзбола.“

Бизнес начинанията му включват и много други дейности, включително инвестиции в недвижими имоти. През живота си той успява да натрупа състояние от 500 милиона щатски долара.

Основава фондация на свое име, която подпомага изследванията в областта на алкохолизма, диабета и други заболявания.

През 1977 г. той пише своята автобиография Grinding It Out.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Жени се 3 пъти: За Етел Флеминг (1922 – 1961), за Джейн Добинс Грийн (1963 – 1968) и за Джоун Бевърли Крок, родена Мансфелд (1969 – 1984).

Рей Крок умира през 1984 г. в Сан Диего, Калифорния.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ray Kroc в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​