Религия на инките

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Инти или Майското Слънце, който присъства на аржентинското знаме.

Религията в империята на инките се е основавала най-вече на политеистични вярвания. Някои божества като Пачамама или Виракоча се разпространяват из цялата империя, докато други са почитани само в някои райони.

Божества[редактиране | редактиране на кода]

Божествата на инките са разделени в три „царства“:

  • ханан пача, звездното царство в небето;
  • уку пача, вътрешноземното царство;
  • кай пача, външноземното царство, в което живеят хората.

Божества в основния пантеон[редактиране | редактиране на кода]

  • Виракоча:[1] Той обикновено е описван като бял мъж и определян като създателят на човечеството и на всичко останало по света. Твърди се, че той създал човечеството на остров в езерото Титикака, намиращо се на границата между днешни Перу и Боливия. Той бил този, който научил хората как да живеят, предоставяйки им племенно облекло и занаяти и определяйки им къде да се устроят. Веднага след това, Виракоча изчезнал и предоставил задачата за контрола над хората на по-нисшите божества. Когато испанците нахлули в териториите на инките, те мислели, че това са богове, тъй като те приличали на образа на Виракоча.
  • Инти:[2] Той е един от най-важните богове за инките и е възприеман като бога на Слънцето. Той обикновено е изобразяван като момче от обществото на инките или като златен диск с лице в средата и излизащи огнени лъчи. Инките вярвали, че Слънцето е изключително важна част от земеделието, тъй като то предпазвало и подпомагало растежа на посевите. Храмът, посветен на Инти, бил именуван Кориканча и представлявал един от най-значимите храмове за инките.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 1532 – 1592., Sarmiento de Gamboa, Pedro,. The history of the Incas. 1st. Austin, University of Texas Press, 2007. ISBN 9780292714137. OCLC 156911932.
  2. Greg., Roza,. Incan mythology and other myths of the Andes. 1st. New York, Rosen Central, 2008. ISBN 1404207392. OCLC 62805010.