Алексей Ремизов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ремизов)
Алексей Ремизов
руски писател
Роден
Починал
26 ноември 1957 г. (80 г.)
ПогребанРуско гробище в Сент Жьоневиев де Боа, Франция

Учил вМосковски държавен университет
Литература
Периодот 1902 г.
Алексей Ремизов в Общомедия

Алексѐй Миха̀йлович Рѐмизов (на руски: Алексей Михайлович Ремизов) е руски писател, художник и калиграф.[1] Смятан е за един от най-ярките стилисти в руската литература и основен представител на руския модернизъм, най-често причисляван към символизма.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алексей Ремизов е роден на 6 юли (24 юни стар стил) 1877 година в Москва в семейството на търговец на галантерийни стоки, майка му е сестра на известния банкер Николай Найдьонов. През 1895 година постъпва в Московския университет, но през 1899 година е арестуван по политически причини и прекарва 6 години в заточение в северната част на Европейска Русия.

През 1905 година се установява в Санкт Петербург и започва да публикува свои приказки и легенди, романа Пруд, повестите Часы и Пятая язва, няколко пиеси в духа на средновековните мистерии. Скоро се налага като един от водещите представители на руския модернизъм. Заради фантастичните мотиви в работите му критиците го причисляват към течението на символизма, макар самият той да се разграничава от него.

През 1921 година, когато болшевиките надделяват в Гражданската война, Ремизов, който е близък до социалистите-революционери, емигрира и в 1923 година се установява в Париж, където продължава литературната си дейност.

Алексей Ремизов умира на 26 ноември 1957 година в Париж.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. https://liternet.bg/publish6/aremizov/index.html
  2. Д. С. Мирский. Современная русская литература 1881—1925