Ремилитаризация на Рейнската област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ремилитаризация на Рейнската област
Международен инцидент
УчастнициГермания Германия
МястоГермания
Дата7 март 1936 г.

Ремилитаризацията на Рейнската област от 7 март 1936 година е международен инцидент, сложил край на статута на демилитаризирана зона на Рейнската област в Германия.

Тя е извършена едностранно от правителството на Германия в нарушение на Версайския договор и Договорите от Локарно. След Първата световна война в западната част на Германия е създадена демилитаризирана зона, включваща териториите, западно от линията на 50 километра източно от река Рейн. Възстановяването на германския суверенитет в областта се превръща във важна цел на германската десница и през март 1936 година диктаторът Адолф Хитлер, използвайки като предлог Френско-съветския пакт за взаимопомощ, въвежда германски войски в Рейнската област. Франция и Великобритания, стремейки се към деескалация на напрежението, решават да не правят опити за налагане на договорните задължения на Германия, с което окуражават нейната агресивна политика през следващите години.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Richard J. Evans (26 July 2012). The Third Reich in Power, 1933 – 1939: How the Nazis Won Over the Hearts and Minds of a Nation. Penguin Books Limited. p. 637. ISBN 978-0-7181-9681-3.