Ремилитаризация на Рейнската област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ремилитаризация на Рейнската област
Международен инцидент
Rhineland Versailles treaty English.png
УчастнициГермания Германия
МястоРейнланд, Германия
Дата7 март 1936 г.

Ремилитаризацията на Рейнската област от 7 март 1936 година е международен инцидент, сложил край на статута на демилитаризирана зона на Рейнската област в Германия.

Тя е извършена едностранно от правителството на Германия в нарушение на Версайския договор и Договорите от Локарно. След Първата световна война в западната част на Германия е създадена демилитаризирана зона, включваща териториите, западно от линията на 50 километра източно от река Рейн. Възстановяването на германския суверенитет в областта се превръща във важна цел на германската десница и през март 1936 година диктаторът Адолф Хитлер, използвайки като предлог Френско-съветския пакт за взаимопомощ, въвежда германски войски в Рейнската област. Франция и Великобритания, стремейки се към деескалация на напрежението, решават да не правят опити за налагане на договорните задължения на Германия, с което окуражават нейната агресивна политика през следващите години.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Richard J. Evans (26 July 2012). The Third Reich in Power, 1933 – 1939: How the Nazis Won Over the Hearts and Minds of a Nation. Penguin Books Limited. p. 637. ISBN 978-0-7181-9681-3.