Рене Лаенек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рене Лаенек
René-Théophile-Marie-Hyacinthe Laennec
френски лекар

Роден
Кемпер, Франция
Починал
13 август 1826 г. (45 г.)

Религиякатолицизъм
НационалностFlag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция
НаградиОрден на почетния легион
Медицина
Областмедицина
Известен сизобретяването на стетоскопа
Рене Лаенек в Общомедия

Рене Лаенек (на френски: René-Théophile-Marie-Hyacinthe Laennec) е френски лекар, изобретател на стетоскопа и основоположник на клиничната аускултация. Той първи го използва в света при диагностициране на различни състояния на гръдния кош във френската болница Некер Енфан Малади във Франция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 февруари 1781 г. в семейството на адвокат в днешния град Кемпер, регион Бретан, Франция. Майка му умира от туберкулоза, когато той е на петгодишна възраст. В резултат е изпратен при прачичо си абат Лаенек, защото баща му не може да се грижи за него.

На 12-годишна възраст заминава за Нант, където продължава образованието си и изучава английски и немски език. Чичо му Гийом Лаенек, декан на медицинския факултет в местния университет, го убеждава да изгради кариера в медицината. На 14-годишна възраст Лаенек помага в местната „Hôtel Dieu“, където се грижи за болните и ранените. Четири години по-късно работи като хирург във военната болница в Нант.

Той става преподавател в Колеж дьо Франс през 1822 и професор по медицина през 1823. Последните му назначения са като ръководител на медицинската клиника в „Де ла Шарите“ и като професор в Колеж дьо Франс. Умира от туберкулоза през 1826 г. на 45 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]