Рение III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рение Грималди III
принц на Монако
Рение Грималди III 
Роден: 31 май 1923 г.
Починал: 6 април 2005 г. (81 г.)

Принц Рение Грималди III (на френски: Louis Henri Maxence Bertrand) е глава на Княжество Монако (1949-2005).

Син е на принцеса Шарлот Луиз Жулиет (1898-1977) и принц Пиер дьо Полиняк (1895-1964).

Рение III започва своето образование в училището "Св. Леонардс" в Англия, след това преминава в престижното частно английско училище Стоу. Продължава образованието си в Института Ле Роси в Швейцария и впоследствие завършва Франция|френски университет.

На 18 април 1956 г. Рение III се жени за американската актриса Грейс Кели, която напуска кариерата си в Холивуд и заживява като съпруга на принца в Монако. Двамата са родители на 3 деца:

След смъртта на принц Луи II на 9 май 1949 г. Рение III поема управлението на Монако. Пет години по-рано - на 30 май 1944 г. - коронованата принцеса Шарлот Жулиет, дъщеря на Луи II и майка на Рение III, се произнася в полза на сина си по отношение на престола на Монако.

В ролята си на принц на Монако Рение III е отговорен за изготвянето на новата конституция на Княжеството. Въведените промени са свързани с прекратяването на автократичния модел на управление, върховни органи на власт вече са Принцът и Националният съвет, съставен от осем избрани члена.

През 1982 г. съпругата на принца Грейс Кели загива при автомобилна катастрофа. След смъртта ѝ Рение III не се жени повторно.

В продължение на 56 години Рение Грималди III управлява княжество Монако. Рение е вторият, който най-дълго е заемал поста управляващ монарх. Нарежда се непосредствено след тайландския крал Рама IX и предшества британската кралица Елизабет II. През този период са се сменили 7 френски президенти и 4 папи.

Периодът на управлението на Рение III е благодатен за Монако. За това време принцът успява да насочи икономиката на държавата̀ от бизнеса с казината (достигащ 45 % от доходите в началото) към банковото дело, туризма и високите технологии; да увеличи площта на княжеството с 20% - най-вече за сметка на морето. Ежедневно около 40 хил. французи идват в Монако да работят.

Богатството на династията се оценява на 2 млрд. долара, а ежегодните ѝ разходи са 10 милиона.

Принц Рение III умира в Монако на 6 април 2005 г.

Луи II Принц на Монако (9 май 1949 – 6 април 2005) Албер II

Източници[редактиране | редактиране на кода]