Рено дьо Шатийон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рено дьо Шатийон
Renaud de Châtillon
ReynaldofChatillon&PatriarchofAntioch.jpg
Роден
около 1120 г.
Починал

Религия католицизъм
Семейство
Съпруга Констанс Антиохийска (1153)
Деца Агнес Антиохийска[1]
Рено дьо Шатийон в Общомедия

Рено дьо Шатийон (на френски: Renaud de Châtillon; (1125 – 1187) е френски благородник от дома Шатийон, взел участие във Втори кръстоносен поход. Княз на Антиохия от 1153 до 1160 г. или 1161 г. и владетел на сеньория Трансйордания от 1175 г. до смъртта си. Той е втори син във френско благородническо семейство[2]. През 1147 г. се включва във Втория кръстоносен поход. Установява се в кралство Йерусалим и служи като наемен войник.

През 1153 г Рено сключва брак с Констанс Антиохийска, вдовица на Раймон дьо Поатие и княгиня на Антиохия. Според Гийом от Тир нейните поданици са неприятно изненадани, че тяхната „прочута, могъща и с добро потекло“ принцеса е избрала да се „ожени за рицар-наемник“.[3]. Главният опонент на Рено е патриархът на Антиохия Аимери от Лимож.[4] Той отказва да финансира военните му кампании и за отмъщение Рено го залавя и подлага на мъчения. Патриархът е освободен едва след намесата на крал Балдуин III. През 1156 г. в съюз с арменския владетел Торос Рено напада Кипър, тогава византийско владение, и го разграбва. Това ядосва византийския император Мануил Комнин, който наказва арменците в Киликия и пристига с голяма армия в Антиохия. Рено е принуден да иска прошка, но не престава с нападенията в съседни области. През 1160 или 1161 напада земеделските стопани в долината на Ефрат при Мараш, но е заловен от емира на Алепо и остава дълги години в плен. Освободен е през 1176 г. след като за него е платен голям откуп. Междувременно Констанс е починала и той губи правата си като владетел на Антиохия. Сключва брак с богатата наследница на сеньория Трансйордания Стефани от Мили, а тъй като крал Балдуин IV му подарява и Хеброн, Рено става един от най-богатите барони в Йеруслимското кралство. Земите му са разположени на пътя на богатите кервани, пътуващи между Сирия и Египет и той постоянно ги подлага на грабеж, предизвиквайки ненавистта на мюсюлманските военачалници. Кралят му има доверие и през 1177 г. го прави регент, защото той самият е тежко болен. Рено застава начело на кръстоносната армия, победила Саладин в битката при Монжизар.

В началото на 1180-те години Рено предприема още по-нагла атака срещу мюсюлманите, като сформира малка флота от пет кораба и напада селищата по крайбрежието на Червено море и тормози мюсюлманските поклонници, отправили се на хадж. През 1183 г. застрашава дори Мека и Саладин се заклева, че ще му отмъсти.

След смъртта на Балдуин IV Рено подкрепя сестрата на краля Сибила и нейния съпруг Ги дьо Лузинян в спора за наследяването. Те надделяват през 1186 г. През зимата в края на същата година Рено напада керван, като така нарушава сключеното примирие между Йерусалимското кралство и Саладин. Разгневеният Саладин напада с голяма армия и разбива кръстоносците в битката при Хатин (1187). Рено е заловен на бойното поле и Саладин лично го обезглавява. Повечето историци разглеждат Рено като безотговорен авантюрист, чиято алчност довежда до падането на Йерусалим. От друга страна Хамилтън твърди, че той е единственият сред кръстоносците, опитал да попречи на Саладин да обедини всички съседни мюсюлмански владения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. fmg.ac.
  2. Hamilton, 2000, p. 104
  3. Hamilton, 1978, p. 98 (note 8)
  4. Runciman, 1989, p. 346

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Hamilton, Bernard. The Elephant of Christ: Reynald of Châtillon. // Studies in Church History. 1978. с. 97 – 108.
  • Hamilton, Bernard. The Leper King and His Heirs: Baldwin IV and the Crusader Kingdom of Jerusalem. Cambridge University Press, 2000. ISBN 978-0-521-64187-6.
  • Runciman, Steven. A History of the Crusades, Volume II: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East, 1100 – 1187. Cambridge University Press, 1989. ISBN 0-521-06163-6.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Raynald of Châtillon“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.