Направо към съдържанието

Ренцо Пиано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ренцо Пиано
Renzo Piano
италиански архитект
Ренцо Пиано през 2015 г.
Ренцо Пиано през 2015 г.

Роден

Националност Италия
Учил вПолитехнически университет Милано
Архитектура
Стилмодернизъм
Известни творбиЦентър „Жорж Помпиду“ (1977)
НаградиПрицкер“ 1998 г.
Ренцо Пиано в Общомедия

Ренцо Пиано (на италиански: Renzo Piano) е италиански архитект, постмодернист.

Биография и творчество

[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 септември 1937 година в Генуа, Италия. От 1965 до 1970 г. работи с Луис Кан. От 1965 до 1970 г. работи с Ричард Роджърс. Най-известната им сграда е центърът „Жорж Помпиду“ в Париж.

Фирмата му, наречена „Работилница за сгради Ренцо Пиано“ (Renzo Piano Building Workshop – Official Site), има 2 главни офиса – в Генуа и Париж. Ренцо Пиано е считан за майстор на строителната техника. Като строи многобройни сгради по целия свят с използването на различни конструкции и строителни материали, той доказва своите големи възможности в областта на строителните технологии. При всички негови проекти технологията е тази, която му дава възможност да се съобразява с околната среда, да използва светлината и да се интегира с природата. При него съвремеността и конструктивните техники са само инструменти за създаването на удобни, солидни и екологични сгради. Пиано е считан за многостранен творец по отношение на стиловете на своите произведения. Решаващи за оформлението при него са функцията и значението на сградите.

През 1998 г. печели наградата Прицкер (Pritzker) за цялостно творчество.

Първата съпруга и другар в неговата работа е Магда Ардуино на английски: Magda Arduino. Имат три деца: Карло, Матео и Лиа. От 1992 г. Ренцо Пиано е женен за архитектката Емилия Росато(Мили).

Небостъргачът „Аврора“ в Сидни
  • Най-известната сграда, построена по проект на Ренцо Пиано е центърът Помпиду (1971-1977 г.). Проектът, разработен от Пиано, е избран от 680 проекта. Сградата е построена в стил Хай-тех има противоречива реакция в съвремениците си. Това не пречи центърът да стане визитна картичка на Париж.
  • NEMO е най-големият научен музей в Нидерландия, построен по проект на Ренцо Пиано. Разположен е в Амстердам източно от Централна гара и Морския музей. Представлява шедьовър на хай-тек архитектурата, наподобяващ кораб, който сякаш плава в Амстердамското пристанище. Единствената улица, водеща до сградата, изчезва под нея и се появява от другата страна на Нордзееканал. Пешеходният достъп е по дълъг около 500 м. трап над водата, постепенно разкриващ архитектурата на NEMO.
  • В Москва Ренцо Пиано осъществява проект , свързан с една от най-старите електростанции ВЕЦ-2 на руски: ГЭС-2, въвеждани в експлоатация. Там се подготвят проекти за създаването на съвременен културен център.