Републиканска фашистка партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Републиканска фашистка партия
Partito Fascista Repubblicano
Coat of Arms of the Italian Social Republic.svg
Ръководител Бенито Мусолини
Основана 13 септември 1943 г.
Разформирована 28 април 1945 г. (забранена)
Наследник на Национална фашистка партия
Седалище Милано, Италианска социална република
Идеология Италиански фашизъм
Републиканизъм
Антикомунизъм
Цветове          черно, кафяво

Републиканската фашистка партия (ПФР) (на италиански: Partito Fascista Repubblicano, PFR) е крайнодясна политическа партия, ръководена от Бенито Мусолини. Създадена е по време на германската окупация на Централна и Северна Италия. Основана е като наследник на бившата Национална фашистка партия като антимонархистка партия. Определя крал Виктор Емануил III като предател, след като той подписва капитулацията на Кралство Италия пред съюзниците.

История[редактиране | редактиране на кода]

След нацистката Операция Дъб, Мусолини е освободен от затвора през септември 1943 г., а бившата Национална фашистка партия (ПНФ) е възобновена като Републиканска фашистка партия (Partito Fascista Repubblicano - PFR, на 13 септември), като единствена партия в марионетната Италианска социална република, наречена още Република Сало. Нейният секретар е Алесандро Паволини. Тя има свое собствено паравоенно крило, известно като „Черни бригади“. Печатен орган на партията е вестник Il Popolo d'Italia.

Единственият конгрес на партията се провежда на 14 и 15 ноември 1943 г. във Верона. Основната програма на партията е Веронският манифест, който определя прехода от монархията, която „предава фашизма“, към република, която фашизма се стреми да създаде в началото на 1910-те и 1920-те години. Същевременно, партията има благоприятно отношение към Римокатолическата църква, което не е характерно за ранния фашизъм.

Републиканската фашистка партия не отлага екзекуцията на Мусолини и престава да съществува, след падането на режима на Италианската социална република през април 1945 г.

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

Партията вдъхновява създаването на Италианско социално движение (МСИ)[1], а МСИ се разглежда като наследник на ПФР и ПНФ.[2] МСИ е формирана от бивши фашистки лидери и ветерани от фашистката армия на републиката.[3] Партията се опитва да модернизира и преразгледа фашистката доктрина в по-умерена и изтънчена посока.[4] МСИ се счита за законна, според следвоенната конституция на Италия, която забранява формирането на открито фашистки партии.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Davies, Peter, Lynch, Derek. The Routledge Companion to Fascism and the Far Right. Routledge, 2002. ISBN 978-0-203-99472-6. с. 328.
  2. Levy, 1996, p. 188.
  3. Ignazi, 1998, p. 157.
  4. Stanley Payne. Fascism. // Encyclopedia of Government and Politics. Psychology Press, 1992. ISBN 978-0-415-07224-3. с. 177.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Италия“         Портал „Италия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Republican Fascist Party“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.