Република Китай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Тайван пренасочва насам. За острова вижте Тайван (остров).

Република Китай
中華民國
— частично призната (19 от 193 членове на ООН) —
    
Национален химн: Три народни принципа
Наименование на местния жител: тайванец
Местоположение на Тайван
Местоположение на Тайван
География и население
Площ 36 193,0 km²
(на 134-то място)
Граници Тихи океан
Климат умерен, субтропичен и тропичен
Столица Тайпе
39°55′ с. ш. 116°23′ и. д. / 39.916667° с. ш. 116.383333° и. д.
Най-голям град Гаосюн
Официален език китайски език1
Население (оценка, 2013) 23 299 716
Гъстота на нас. 650 души/km²
Управление
Форма република
Президент Ма Индзиу
Министър-председател Цзян Ихуа
Организации ООН
История
11 октомври 1911 г.
Икономика
БВП (ППС, 2013 г.) $484,672 млрд.
(на 20-ро място)
БВП на човек (ППС) $20 706,198 (2011 г.)
Валута Нов тайвански долар (TWD)
Други данни
Часова зона Китайско стандартно време (+8)
Интернет домейн .tw
Телефонен код +886
(1): В Тайван се използват традиционните китайски йероглифи, вместо опростената им форма в континентален Китай.

Република Китай (на традиционен китайски 中華民國) е държава в Източна Азия. Тя е един от победителите във Втората световна война и от основателите на Организацията на Обединените Нации. Исторически е обхващала цял Китай, преди Гоминдан да загуби контрола върху континентален Китай от комунистическата партия по време на гражданската война през 1950 г. Оттогава властта ѝ е ограничена до островните групи Тайван, Пенху (Пескадорски о-ви), Кинмен и Матсу. В последвалите десетилетия Република Китай често е наричана „Тайван“, а от края на 1970-те години името „Китай“ често се отнася за Китайската Народна Република (КНР). Поради натиск от КНР, в международни организации Република Китай често е наричана „Китайско Тайпе“, по името на столицата ѝ – град Тайпе. В края на Втората световна война, през 1945 г., Япония предава Тайван на военните сили на Република Китай, като представител на съюзниците. Република Китай е една от основателките и постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. През 1971 г. мястото ѝ е предадено на Китайската народна република.

История[редактиране | редактиране на кода]

Причината за съществуването на отделно правителство на бившия остров Формоза (Тайван) (а на практика и отделна държава), е политическата история на Китай от първата половина на 20-ти век. Националистическата (и относително дясна политически) сила на Чан Кайшъ противостоят в продължение на няколко десетилетия на преминалия в определен етап в комунистически лидер Мао Дзедун. В средата на 40-те години на 20 век. Чан Кайшъ оттегля правителството си на територията на о-в Тайван, вероятно надявайки се да продължи оттам политическата си борба, която в този момент изглежда практически безнадеждна на главната китайска територия.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Република Китай има старо местно население, отчасти етнически различно от китайското население, дошло с Чан Кайшъ. Това население е до известна степен дискриминирано доскоро и построяването на китайска държава на Формоза е травма за неговото самоопределение.

Дипломация[редактиране | редактиране на кода]

Страни, поддържащи отношения с Република Китай:
  дипломатически отношения и посолство в Тайпе  неофициални отношения

В дипломацията усилията на Република Китай са насочени към поддържане на загубената битка за запазване на дипломатически отношения с максимален брой от 20-ината страни, които продължават да я признават, вместо много по-влиятелната еманация на китайска държавност – КНР. Връзките се базират на открито подпомагане чрез икономическа помощ, заеми и инвестиции от Тайван, но тази политика може да има само ограничен дългосрочен успех.

Много по-важен за Тайван е въпросът за оцеляването на отделното ѝ правителство и евентуалното обявяване на независимост. Това са въпроси и на вътрешната политика на територията – куриозно е, че много голяма част от общественото мнение доскоро не признава опцията за независимост, въпреки реалностите на живота си. От своя страна Китай намира това за анатема и се ангажира както с политически, така и с военно-подготвителни действия, за да избегне такава декларация, като вместо това настоява, че територията е провинция, просто временно отлъчила се от лоното на китайската държава.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Кулата „Тайпе 101“ – сто и един етажен небостъргач, символ на просперитета на Тайван.

Понастоящем Република Китай и КНР се намират в противостоене на дипломатическия (но и стратегически) фронт, макар в същото време да участват в дълбока икономическа симбиоза, в която голям процент от чуждестранните инвестиции в Китай идват от Тайван, и голяма част от възможностите на тайвански фирми да остават конкурентоспособни на световните пазари се базират на шанса за производство в многократно по-голямата и нискодоходна съседна китайска територия.

Тайван има развита капиталистическа икономика, която заема 30-о място в света по Паритет на покупателната способност, 18-о място по брутен вътрешен продукт, и 24-о по номиналнен БВП по инвестиции и външна търговия. Основните инвестиции са насочени към Китай, Филипините, Япония, Малайзия и др.