Република Фиуме

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пощенска марка на Фиуме с портрета на д’Анунцио - 1920 г.

Република Фиуме (на италиански: Reggenza Italiana del Carnaro) е непризната държава, обявена на 8 септември 1920 г. от италианския поет и социален фашистки водач – Габриеле д'Анунцио.

Името на държавата произлиза от залив Кварнер (на италиански: Golfo del Quarnero), в дъното на който се намира град Фиуме, днес Риека. По това време в днешна Риека италианците са 22 488 от общо 35 839 жители на града, но съгласно военните договорености на Кралство Сърбия с Антантата, Фиуме е обещано на новообразуваното Кралство на сърби, хървати и словенци.

Всъщност, югославско-италианския спор за Фиуме е първият предвестник на Втората световна война. Този спор ясно показва крехостта и различията в Антантата, изваждайки Италия от лагера на победителите. Въпреки че, на 27 януари 1924 г. в Рим е подписан итало-югославски договор „За дружба“ (известен още като Пакта Мусолини – Пашич), по силата на който Фиуме е присъединен (с изключение на Сушак) към Италия, лошия вкус остава в Италия и същата се хвърля по-късно в тристранния пакт с победената Германия.

Началото на неразбирателството всред победителите от Първата световна война е поставено с Фиуме и от д'Анунцио. В действителност това става само претекст за събитията довели до началото на втория световен конфликт, в центъра на който е фашизма и недоволството от новия световен ред, най-вече в Италия. Концентриран израз на това вътрешно и външно недоволство е знаменития поход към Рим.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „История“         Портал „История          Портал „Италия“         Портал „Италия