Република Хатай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Република Хатай
دولة خطاي;
Hatay Devleti
1938 – 1939
Знаме
Знаме
      
Карта на Френски мандат в Сирия и Ливан и държавите създадени през 1922 г. Република Хатай е разположена на територията на бившия санджак Александрета (на картата горе вляво).
Карта на Френски мандат в Сирия и Ливан и държавите създадени през 1922 г.
Република Хатай е разположена на територията на бившия санджак Александрета (на картата горе вляво).
КонтинентАзия
СтолицаАнтакия (Антиохия)
Официален езиктурски, арабски, френски
Форма на управлениеПарламентарна република
Държавен глава
1938–1939Тайфур Сьокмен
Министър-председател
1938–1939Абдурахман Мелек
История
Площ
5678 km2
Население
Преброяване234 379 (от 1938 г.)
ВалутаТурска лира
Предшественик
Санджак Александрета Санджак Александрета
Наследник
Хатай Хатай
Днес част отТурция
Република Хатай в Общомедия

Република Хатай или Държавата Хатай (на турски: Hatay Devleti; на арабски: لواء الإسكندرونة) е квазидържавно образувание просъществувало в периода 7 септември 1938 г. – 29 юни 1939 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадено е на основата на османския Санджак Александрета, който след Първата световна война става част от френските подмандатни Сирия и Ливан. На 15 март 1923 г. турският президент Мустафа Кемал Ататюрк заявява, че тази територия е от векове турска и трябва да бъде върната към отечеството. През 1936 г. Ататюрк поставя „Хатайският въпрос“ пред Обществото на народите, вследствие на което представители на Белгия, Великобритания, Нидерландия, Турция и Франция съставят хатайска конституция, която дава на областта широка автономия. В средата на 1938 г. при изборите за 40-членното законодателно събрание 22-ма от избраните представители са турци, 9-има - алауити, 5-има - арменци, 2-ма - сунити и 2-ма - арабски християни. Това етническо парламентарно съотношение позволява на 16 февруари 1939 г. да бъде въведено турското законодателство на територията на Хатай, а на 13 май същата година да се въведе като платежно средство турската лира.

На 29 юни 1939 г. държавата Хатай е анексирана от Турция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Sökmen, Tayfur: на турски: Hatay'ın Kurtuluşu İçin Harcanan Çabalar, Ankara 1992, ISBN 975-16-0499-0.
  • Dr. Abdurrahman Melek, Hatay Nasıl Kurtuldu, Türk Tarih Kurumu, 1966

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Государство Хатай“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​