Рижаво плъховидно кенгуру

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рижаво плъховидно кенгуру
Rufous getting into pouch.JPG
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
подклас: Marsupialia Двуутробни
разред: Diprotodontia Двурезцови торбести
семейство: Potoroidae Плъховидни кенгура
род: Aepyprymnus Рижави плъховидни кенгурута
вид: Aepyprymnus
rufescens
Рижаво плъховидно кенгуру
Научно наименование
Уикивидове Aepyprymnus
(Garrod, 1875)
Уикивидове Aepyprymnus rufescens
Разпространение[1]
Rufous Bettong.JPG
Рижаво плъховидно кенгуру в Общомедия

Рижаво плъховидно кенгуру (Aepyprymnus rufescens) е вид плъховидно кенгуру от Източна Австралия. Видът е единствен представител в монотипен род и е най-едрият представител на семейството.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът е разпространен в Източната част на Австралия в район заключен на север от град Куктаун, Куинсланд на юг до Нюкасъл, Нови Южен Уелс. В миналото се е срущал и в района на долината на река Мъри[2].

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Местообитанията на вида включват различни типове среди – гористи местности с тревиста растителност под него, високи крайбрежни евкалиптови гори, сухи открити гористи местности западно от Голямата вододелна планина, открити пасища.

Морфологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Рижавото плъховидно кенгуру е най-големият представител на рода като женските са сравнително по-едри от мъжките. Теглото при мъжките варира от 2,27 до 3 kg, а това на женските от 1,36 до 3,6 kg. Дължината на тялото е от 37,5 до 52 cm, на опашката е 35 - 40 cm. Окраската на тялото е сивкава с червено-кафеви оттенъци. Поради това латинското наименование на вида е rufescens, което означава „рижав гръб“.[3] Муцунката е сравнително къса и широка, ушите са заострени, а задните крайници са сравнително по-къси от останалите представители на рода. Предните крайници завършват със здрави нокти, които използват за изкопаване на храна.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на вида са строго нощни животни, които през деня спят в гнезда, а нощем търсят храна. Единаци са и не формират трайни връзки помежду си. Териториални животни са като ареалът на мъжките е 75-110 хектара, на женските е 45-60. Ареалите на мъжките и женските се припокриват и често могат да бъдат наблюдавани в близост един до друг. Мъжките са агресивни един към друг, особено ако са затворени в помещение заедно или в близост до тях има женска. Благодарение на подскоците със задните крака развиват висока скорост на къси разстояния[4].

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Хранят се със разнообразни тревисти растения, а с предните си крайници копаят за корени, грудки, и подземни гъби. Тези животни могат да ядат и семена, цветове и листа. Те не са строго растителноядни - наблюдавани са понякога да дъвчат кости на умрели животни както и ларви, които изкопават от земята. В плен те приемат разнообразни храни.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Рижавото плъховидно кенгуру е полициклично животно, което на всеки 34 дни се разгонва. Бременността трае 22-24 дни. Половата зрялост настъпва на 11 месечна възраст при женските и месец два по-късно при мъжките. Обикновено раждат само по едно с тегло едва от 1 грам. Първите 16 седмици след раждането остава в марсупиума, а още 7 седмици след напускането му остава в близост до майка си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Burnett, S. & Winter, J.. Aepyprymnus rufescens. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 29 декември 2008. (на английски) Database entry includes justification for why this species is of least concern
  2. Menkhorst, Peter. A Field Guide to the Mammals of Australia. Oxford University Press, 2001. с. 100.
  3. a b c Strahan, R. (1995). The Mammals of Australia: the National Photographic Index of Australian Wildlife. Reed Books. p. 758.
  4. Aepyprymnus rufescens, rufous bettong, ADW