Ризница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ризница от XVI век. Металните халки са заковани на принципа „4 в 1“, при което всяка халка е свързана с 4-те съседни халки.

Ризница е вид защитна дреха (броня) в миналото, изработена от сплетени железни халки, или металическа мрежа за защита от поражение на хладно оръжие. Използвани са различни видове ризници: под формата на ризи, покриващи само торса до раменете или покриващи изцяло тялото от главата до краката (hauberk). В българските земи е използвана и от българите в средновековието. Изобразена е на стенописите на Боянската църква (13 век).[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-старият образец на ризница е келтски и е намерен в Румъния.[2] Нейното създаване се приписва на келтите,[3], но има и етруска ризница от 4 век пр. Хр..[4][5][6] Ризницата се разпространява в Северна Африка, Западна Африка, Средния изток, Централна Азия, Индия, Тибет, Югоизточна Азия и Япония.

В Европа използването на ризница на бойното поле е широко през Желязната епоха и Средновековието, но постепенно излиза от употреба през 16 и 17 век. Под ризницата и изобщо металната броня във всички варианти обикновено се носи гамбезон който и сам по себе си е евтина броня.

Сплетена метална мрежа по същата технология се използва и през 21 век като компонент в устойчиви на удари персонални защитни облекла, предпазни ръкавици за месари и работници в дървообработката, предпазни облекла срещу акули и много други приложения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кратка Българска енциклопедия том 1, Издателство на БАН София 1963 г. стр.299
  2. Rusu, M., „Das Keltische Fürstengrab von Ciumeşti in Rumänien“, Germania 50, 1969, pp. 267 – 269
  3. The ancient world, Richard A. Gabriel, Greenwood Publishing Group, 2007 P.79
  4. Oriental Armour, H. Russell Robinson, 1967 Walker and Co., New York, pp. 11 – 12
  5. Catalogue of the Exhibition of Ancient Helmets and Examples of Mail, William Burgess & Baron De Cosson
  6. Stone, G.C. (1934): A Glossary of the Construction, Decoration and Use of Arms And Armor in All Countries and in All Times, Dover Publications, New York