Ризоли и Айлс: Криминални досиета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ризоли и Айлс: Криминални досиета
Rizzoli & Isles
Rizzoli-isles.jpeg
Жанр Криминален
Драма
Мистерия
Създател(и) Джанет Тамаро
Актьори Анджи Хармън
Саша Алегзандър
Лий Томпсън Янг
Джордан Бриджис
Брус Макгил
Лорейн Брако
Брайън Гудмън
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 7
Епизоди 105 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене 45 – 55 минути
Разпространение
ТВ Канал TNT
Излъчване 12 юли 2010 г. – 5 септември 2016 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Ризоли и Айлс: Криминални досиета в Общомедия

„Ризоли и Айлс: Криминални досиета“ (на английски: Rizzoli & Isles, като първото име е англизирана форма на италианското име Рицоли) е американски криминален сериал с участието на Анджи Хармън, в ролята на полицейски детектив в Бостън Джейн Ризоли и е въвлечена в случай със сериен убиец, които успява да я обърка и нарани. Саша Александър, в ролята на Маура Айлс, е методичен и прям медик-изследовател, а освен това е и доста привлекателна. Ризоли и Айлс са обединени от своята всеотдайност в работата и силното си приятелство. Сериалът е базиран по романа на Тес Геритсън „Джейн Ризоли и Мора Айлс“. Излъчва се от 12 юли 2010 г. до 5 септември 2016 г.

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

  • Джейн Ризоли (Анджи Хармън) – детектив, който е непоколебим, умее да се защитава и без оръжие, разплита всяко престъпление, с остър ум и не отстъпва по умения на мъжете детективи. В дублажа на bTV/Медия линк и студио Доли се озвучава от Петя Миладинова, а в този на Диема Вижън – от Ани Василева.
  • Д-р Мора Айлс (Саша Алегзандър) – патолог в полицейския участък, който знае много повече от уикипедия, забелязва малките детайли и нищо не може да я заблуди, когато изследва тялото. В дублажа на bTV/Медия линк и студио Доли се озвучава от Елена Русалиева, а в този на Диема Вижън – от Даниела Сладунова.
  • Баролд „Бари“ Фрост (Лий Томпсън Янг) – вторият партньор на Джейн. Той e факир, когато става дума за компютри и технологии. Ужасява се от мъртви тела и му прилошава при вида на кръв. В дублажа на bTV/Медия линк се озвучава от Христо Чешмеджиев в първи сезон, а от Александър Воронов от втори до четвърти сезон. В дублажа на студио Доли се озвучава от Христо Чешмеджиев в първи и втори сезон, а от Росен Плосков в трети.
  • Франки Ризоли (Джордан Бриджис) – брат на Джейн и полицай. Той подражава на Джейн и също като нея иска да стане детектив. В дублажа на bTV/Медия линк се озвучава от Христо Чешмеджиев от първи до трети сезон, а от Александър Воронов от четвърти сезон до края на сериала. В дублажа на студио Доли се озвучава от Воронов.
  • Винсънт „Винс“ Корсак (Брус Макгил) – първият партньор на Джейн. Обича Джейн като дъщеря и е почти толкова загрижен за нея, колкото Анджела. В дублажа на bTV/Медия линк се озвучава от Стефан Димитриев. В дублажа на студио Доли на първи и трети сезон без единайсети епизод се озвучава от Димитриев, а във втори сезон и единайсети епизод от трети сезон от Росен Плосков.
  • Анджела Ризоли (Лорейн Брако) – майка на Джейн, Франки и Томи. Тя яростно защитава децата си и твърди, че не е спала спокойно, откакто Джейн е станала детектив. Анджела желае Джейн да бъде малко по-женствена и постоянно я кара да ходи на срещи. В дублажа на bTV/Медия линк и студио Доли се озвучава от Елена Русалиева.

„Ризоли и Айлс: Криминални досиета“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва на 28 февруари 2012 г. по bTV Cinema, всеки делничен ден от 14:00 с повторения от 08:00. На 26 юни 2013 г. започва повторение на първи и втори сезон. На 3 октомври 2013 г. започва трети сезон. На 11 октомври 2016 г. започва четвърти сезон. На 13 април 2017 г. започва шести сезон, всеки делник по два епизода, а часът му варира между 11:00, 11:15, 11:30 и 11:45. На 26 април започва седми сезон. От четвърти до седми сезон дублажът е на студио Медия линк. Ролите се озвучават от артистите Петя Миладинова, Елена Русалиева, Стефан Димитриев, Христо Чешмеджиев и Александър Воронов.

Около 2014 г. започва повторно по Кино Нова. На 6 януари 2016 г. започва отново. На 21 юни започва отново с разписание от понеделник до петък от 19:00. На 27 септември първи сезон започва още веднъж. Дублажът е записан наново. В него участват Ани Василева, Даниела Сладунова и Христо Узунов.

През 2018 г. започва от първи сезон по Fox Crime. На 14 май започва втори сезон, всеки делник от 23:00. Дублажът е на студио Доли, а Росен Плосков замества Стефан Димитриев и Христо Чешмеджиев съответно във втори и трети сезон.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]