Рикон Старк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рикон Старк
герой на Джордж Р. Р. Мартин
от Песен за огън и лед
Характеристики
ПолМъжки
ДомСтарк
РангПринц на Зимен хребет
РодителиКейтлин Старк
РодниниНед Старк (баща)

Кейтлин Тъли (майка)

Роб Старк (брат)

Санса Старк (сестра)

Аря Старк (сестра)

Бран Старк (брат)

Теон Грейджой (приемен брат)

Лира Старк (баба)

Хостер Тъли (дядо)

Миниса Уинт (баба)

Брандън Старк (чичо)

Бенжен Старк (чичо)

Лиана Старк (леля)

Лиза Тъли (леля)

Едмур Тали (чичо)

Робин Арин (братовчед)

Романи : Джон Сняг (полубрат) Телевизия :

Джон Сняг (братовчед / осиновител)
Първа появаРоман :

Игра на тронове (1996) Телевизия :

„Зимата идва“ (2011)
Последна появаТелевизия : „Битка при копелета“ (2016)
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаАрт Паркинсон

Рикон Старк е измислен герой от поредицата „Песен за огън и лед]“ от фантастичните романи на американския писател Джордж Р. Р. Мартин и неговата телевизионна адаптация Игра на тронове.

Рикон се споменава за първи път в „Игра на тронове“ (1996), той е най-малкото дете на Едард и Кейтлин Старк.

Рикон е изигран от ирландския актьор Арт Паркинсън в сериала на HBO Игра на тронове.

Описание на характера[редактиране | редактиране на кода]

Рикон е петото и най-малкото дете на Едард „Нед“ Старк и съпругата му Кейтлин. Има две сестри, двама братя и един полубрат. Роб,Санса,Аря, Бран Старк и Джон Сняг.По външен вид Рикон прилича на майка си Кейтлин.

Сюжетни линии[редактиране | редактиране на кода]

A coat of arms showing a gray wolf on a white field.
Герб на домът Старк

Романи[редактиране | редактиране на кода]

Рикон Старк няма гледна точка в романите, така че неговите действия са свидетелни и тълкувани чрез гледната точка на по-големия му брат Бран.

Игра на тронове[редактиране | редактиране на кода]

В „Игра на тронове“ (1996) Нед Старк напуска Зимен хребет заедно с дъщерите си Санса и Аря, за да служи на крал Робърт Баратеон в Кралски чертог, а съпругата му Кейтлин остава на север със синовете им.

Сблъсък на крале[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на Нед, Рикон е до голяма степен без надзор, тъй като Роб и Кейтлин водят война, а сестрите му са пленени в Кралски чертог. Рикон остава сам с осакатения си брат, Бран. Рикон развива непокорен, често буен нрав. Бран и Рикон стават заложници на Теон Грейджой, когато Теон превзема Зимен хребет. По-късно заедно с Бран и Ходор успяват да избягат и да се скрият в криптата на замъка, а след това бягат на север. След като Зимен хребет е изгорен от Рамзи Болтън, групата се връща и намира само останки от Зимен хребет и смъртнно ранения майстер Лувин който им казва че трябва да разделят Бран и Рикон за да ги спасят. Оша и Рикон се отделят от групата.

Танц с дракони[редактиране | редактиране на кода]

В „Танц с дракони“ (2011) по-голямата част от хората във Вестерос вярват че Рикон е мъртъв, но лорд Уаймън Мандърли разбира от оцелели след превземането на Зимен хребет, че Рикон е жив и се намира на остров Скагос.Станис решава да помогне и привлече Рикон на своя страна за да може да убеди знаменосците на Севера да се бият на негова страна срещу Руз Болтън, Рамзи Болтън, Уолдър Фрей и Ланистърите.

ТВ адаптация[редактиране | редактиране на кода]

Риккон Старк е изигран от Арт Паркинсън в сериала на HBO Игра на тронове

Сезон 1 – 3[редактиране | редактиране на кода]

Рикон Старк е най-малкото дете на лорд Едард Старк и лейди Кейтлин. Когато Теон Грейджой превзема Зимен хребет в сезон две, Рикон, Бран, Ходор и Оша се крият в криптата на замъка. След като Теон не успява да намери момчетата решава да убие и обгори две обикновени момчета и ги представя за Рикон и Бран.След подпалването на Зимен хребет Рикон, Бран, Ходор и Оша тръгват на Север.

Сезон 6[редактиране | редактиране на кода]

Рикон и Оша са предадени на Рамзи Болтън.Вълчището на Рикон, Рошльо е убит и главата му е изпратена на Рамзи като доказателство, че това наистина е Рикон Старк. Рамзи убива Оша, заключва Рикон в подземията и изпраща писмо до Джон в Черен замък с искане за връщането на Санса Старк (съпругата му) и заплашва да убие Рикон, ако Джон не се съгласи.а отмъщение Джон събира армия от все още лоялни хора на домът Старк и тръгват към Зимен хребет който сега е окупиран от домът Болтън.

Докато армиите се подготвят за битка извън Зимен хребет, Рамзи извежда Рикон и му заповядва да бяга към Джон в една от неговите садистични „игри“, стреляйки със стрели към Рикон, за да привлече Джон на открито. Джон се опитва да спаси Рикон но не успява и той е прострелян в сърцето със стрела. След последвалата битка тялото на Рикон е погребано в криптата на Зимен хребет заедно с останките на Нед.