Римейк

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Римейк (на английски: remake, от и make (made) – правя отново, преправям) или адаптация[1] е термин, с който се обозначава филмово произведение (нова версия), създадено въз основата на по-стар филм. Понякога римейкът следва дословно сценария на оригинала, заимства от него прийоми, копира цели сцени и диалози. Често действието се пренася на друго място и в друга историческа епоха. Променят се външният вид и характерите на персонажите, детайли, но цялостната конструкция на оригиналното произведение се запазва [2].

В българският език понятието римейк се използва понякога за компютърна или видеоигра, създадена въз основа на друга. Музикални произведения на базата на други такива не се определят като римейкове, за разлика от руския език, например. В българския те се наричат кавър-версии. С други думи в киното римейк е това което в музиката се нарича кавър или кавър – версия.

В съвременната киноиндустрия правенето на римейк е често срещано явление. Използва се като средство за лесен касов успех и макар римейковете да не водят задължително до по-голяма печалба в сравнение с оригиналните филми, създаването на римейк намалява риска от финансови загуби, тъй като се свързва с оригинала и по този начин предизвиква интерес [3]. Често новият вариант на филма няма качествата на оригинала. Съществуват и римейкове, оценени високо от критиката и публиката.

В американското кино най-много римейкове – девет на брой, са направени на филма „Скрудж“ от 1935 г., базиран на новелата на Чарз ДикенсКоледна песен[4].

Известни римейкове[редактиране | редактиране на кода]

Римейк в българското кино[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. nueva versión o adaptación mejor que remake // www.fundeu.es. Посетен на 14 de julio de 2019. (на испански)
  2. Rindskopf, Jeff. Movie Reboot vs. Remake: What's the Difference? // 2016-11-02. Архивиран от оригинала на 2019-11-15. Посетен на 2019-11-15.
  3. Bohnenkamp, Bjorn et al. "When does it make sense to do it again? An empirical investigation of contingency factors of movie remakes" // Посетен на 2019-11-15.
  4. The 29 most remade movies of all time // The Week. Посетен на 2019-11-15.