Римейк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Римейк (англ. remake, от ri и meik (made, meid)- правя отново, преправям) е термин, с който се обозначава филмово произведение, създадено въз основата на по-стар филм. Понякога римейкът следва дословно сценария на оригинала, заимства от него прийоми, копира цели сцени и диалози. Често действието се пренася на друго място и в друга историческа епоха. Променят се външният вид и характерите на персонажите, детайли, но цялостната конструкция на оригиналното произведение се запазва.

В българският език понятието римейк се използва понякога за компютърна или видеоигра, създадена въз основа на друга. Музикални произведения на базата на други такива не се определят като римейкове, за разлика от руския език, например. В българския те се наричат кавър-версии. С други думи в киното римейк е това което в музиката се нарича кавър или кавър – версия.

В съвременната киноиндустрия правенето на римейк е често срещано явление. Използва се като средство за лесен касов успех. Поради това в повечето случаи новият вариант няма качествата на оригинала. Съществуват и римейкове, оценени високо от критиката и публиката.

Известни римейкове[редактиране | редактиране на кода]

Римейк в българското кино[редактиране | редактиране на кода]

"Българан е галант" на Юлиан Минков от 1998 г. по филма на Васил Гендов "Българан е галант" от 1915 г. (първия български филм)