Римски триъгълник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Римският триъгълник е фашистки външнополитически пакт насочен срещу националсоциалистическа Германия. Цели да запази статуквото в Централна Европа, и най-вече да предотврати аншлуса на Австрия. [1]

Подписан е на 17 март 1934 г. в Рим между Италия, Австрия и Унгария, като Протокол за дружба и икономическо сътрудничество. Актът довежда до охлаждане на итало-германските отношения, от което се възползва Франция.

Като геополитическо следствие от пакта през април 1934 г. между Италия и Франция се подписва търговска спогодба. Франция проектира създаването на Средиземноморски пакт между Франция, Италия и Югославия. При подписването на спогодбата на френската делегация е връчена покана от Бенито Мусолини френският външен министър Луи Барту да посети Рим.

Германия, в опит да преодолее изолацията, търси начин да изглади противоречията си с Италия относно Австрия. На 14 юни 1934 г. във Венеция пристига Адолф Хитлер, посрещнат на летището от Мусолини. Срещата продължава 2 дни, но противоречията по въпроса за бъдещето на Австрия остават нерешени.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Стаменов, Митре. Атентатът в Марсилия. ВМРО-СМД, София, 1993.
     Портал „История“         Портал „История          Портал „Австрия“         Портал „Австрия          Портал „Италия“         Портал „Италия          Портал „Унгария“         Портал „Унгария