Римско-персийски войни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Римско-персийски войни
Информация
Период 92 г. пр.н.е.628
Място Кавказ и Близък изток: Мала Азия, Армения, Осроена, Атропатена, Сирия, Месопотамия, Палестина, Египет
Резултат Status quo ante bellum с придобивне на част от южен Кавказ, източна Армения и северна Месопотамия от Рим
Воюващи страни
Rmn-social-header-300px--1--1-.svg
Римска република
Римска империя
Източна Римска империя
Партско царство
Сасанидско царство
Римско-персийски войни в Общомедия

Римско-персийските войни са поредица от конфликти между държавите от гръко-римския свят и две последователни Ирански империи.

Конфликтът между Партското царство и Римската република започва през 92 г. пр.н.е. и продължава по времето на империята и Сасанидското царство, за да се финализира от Персийско-византийските войни след края на Западната Римска империя от 476 година. Краят им бележи арабското мюсюлманско нашествие с възхода на халифата.

Въпреки че войната между римляни и иранци продължава в продължение на седем века, границата в голяма степен остава стабилна. По време на бойните действия последователно преминават от едни в други ръце градове, крепостни съоръжения и провинции, но като цяло резултатът е равен. Нито една от двете страни не е в състояние да осъществи стратегически пробив в дълбочина при продължителна военна кампания далеч от границите си, поради което военните действия се водят с променлив успех за двете страни, като балансът на силите почти винаги се възстановява във времето. Границата през 2 век минава северното Ефрат, после продължава на изток-североизток, като пресича Тигър в северната част на Месопотамия. Битката се води основно за контрол върху Армения и Кавказ.

Силите които изразходват противниците по време на Римско-персийските войни в крайна сметка се оказват катастрофални и за двете империи. Продължителната ескалация на напрежението в продължение на шест-седем века ги оставя да бъдат изчерпани и уязвими в лицето на внезапната поява и разрастване на халифата, чиито военни части нахлуват в двете многовековни империи, и само в рамките на няколко години след края на последната персийско-византийска война 602-628 е турен края на този титаничен античен сблъсък. Отслабена от войните с Византия, Сасанидската империя се разпада, за да приеме за официална религия шиитския ислям. През следващите векове Арабският халифат продължава настъплението си срещу Византийската империя, в следствие на което почти целия Близък изток (без Анатолия) става мюсюлмански - виж Арабско-византийски войни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]