Римско-персийски войни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Римско-персийски войни
Информация
Период 92 г. пр.н.е.628
Място Кавказ и Близък изток: Мала Азия, Армения, Осроена, Атропатена, Сирия, Месопотамия, Палестина, Египет
Резултат Status quo ante bellum с придобивне на част от южен Кавказ, източна Армения и северна Месопотамия от Рим
Страни в конфликта
Rmn-social-header-300px--1--1-.svg
Римска република
Римска империя
Източна Римска империя
Партско царство
Сасанидско царство
Римско-персийски войни в Общомедия

Римско-персийските войни са поредица от конфликти между държавите от гръко-римския свят и две последователни Ирански империи.

Конфликтът между Партското царство и Римската република започва през 92 г. пр.н.е. и продължава по времето на империята и Сасанидското царство, за да се финализира от Персийско-византийските войни след края на Западната Римска империя от 476 година. Краят им бележи арабското мюсюлманско нашествие с възхода на халифата.

Въпреки че войната между римляни и иранци продължава в продължение на седем века, границата в голяма степен остава стабилна. По време на бойните действия последователно преминават от едни в други ръце градове, крепостни съоръжения и провинции, но като цяло резултатът е равен. Нито една от двете страни не е в състояние да осъществи стратегически пробив в дълбочина при продължителна военна кампания далеч от границите си, поради което военните действия се водят с променлив успех за двете страни, като балансът на силите почти винаги се възстановява във времето. Границата през 2 век минава северното Ефрат, после продължава на изток-североизток, като пресича Тигър в северната част на Месопотамия. Битката се води основно за контрол върху Армения и Кавказ.

Силите които изразходват противниците по време на Римско-персийските войни в крайна сметка се оказват катастрофални и за двете империи. Продължителната ескалация на напрежението в продължение на шест-седем века ги оставя да бъдат изчерпани и уязвими в лицето на внезапната поява и разрастване на халифата, чиито военни части нахлуват в двете многовековни империи, и само в рамките на няколко години след края на последната персийско-византийска война 602-628 е турен края на този титаничен античен сблъсък. Отслабена от войните с Византия, Сасанидската империя се разпада, за да приеме за официална религия шиитския ислям. През следващите векове Арабският халифат продължава настъплението си срещу Византийската империя, вследствие на което почти целия Близък изток (без Анатолия) става мюсюлмански - виж Арабско-византийски войни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]