Риналдо и Армида (Анибале Карачи)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Риналдо и Армида
(Анибале Карачи)
Rinaldo e Armida, Annibale Carracci 001.JPG
Анибале Карачи
Година около 1601 г.
Техника маслени бои върху платно
Размери 154 × 233 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия

„Риналдо и Армида“ (на италиански: „Rinaldo e Armida“) е картина рисувана около 1601 г. от италианския художник Анибале Карачи, използвана техника маслени бои върху платно (233 х 154 см.), изложена в зала 20 на Музей Каподимонте, Неапол. Показан е епизод от шестнадесета песен от поемата „Освободеният Йерусалим“ (1580) от Торквато Тасо.

Карачи и „Освободеният Ерусалим“[редактиране | редактиране на кода]

Художниците от фамилията Карачи, Лудовико, Агостино и Анибале Карачи си споделят същественото начало на графичното и изобразителното представяне на поемата на Тасо.

Първото илюстрирано издание на „Освободеният Йерусалим“, публикувано в Генуа през 1590 г., е придружено от 20 гравюри (плюс заглавната страница), половината от които са на Агостино Карачи, като са взаимствани от рисунки на Бернардо Кастело.

От своя страна Лудовико Карачи през 1593 г. рисува картина, изобразяваща Риналдо и Армада, които се оглеждат в огледало (Неапол, Музей Каподимонте), която е сред първите важни изображения на героите от поемата на Торквато Тасо.

Дори и картината на Анибале Карачи, около 1601 г., е сред най-ранните изобразили, героите от стиховете на поета.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е рисувана за Одоардо Фарнезе (кардинал) и е предназначена да украсява стаята му в известния семеен дворец, построен от Одоардо на брега на Тибър, като място за отдих. Декорацията на помещенията е била поверена на братята Анибале и Агостино Карачи, които от няколко години служат на кардинала, занимаващи се с реализацията на стенописите в основната резиденция на семейство Фарнезе.

Анибале Карачи, в допълнение към „Риналдо и Армада“, рисува също „Спящата Венера и купидони“ (Музей Конде|Франция), поставени в една и съща стая. Двете картини вероятно са свързани една с друга, както в хоризонтален аспект, така и заради чувствения заряд, който излъчват.

Подобно на повечето картини, собственост на фамилия Фарнезе, така и това платно бива преместено първо в Парма и след това в Неапол, където в наши дни е изложено в Музей Каподимонте.

Описание и стил[редактиране | редактиране на кода]

Армада омагьосва Риналдо със своята красота и го отвежда в омагьосаната градина, за да го отвлече от кръстоносния поход, но и тя се влюбва в героя. В картината е изобразен момента в който, двамата се стремят да гледат в магическото огледало на Армада.

Всъщност художникят ни показва Риналдо в поза на пълна релаксация и изобилства: мечът лежи на земята, за да покаже бягството на героя от неговите задължения като кръстоносец. Красивата Армида покрива със златистата си руса коса тези на Риналдо, с което Анибале Карачи иска да подчертае женското въздействие върху смелия рицар, след заклинанието в любов. Същият ефект на женско надмощие над героя е подчертан в розовата туника на Риналдо, за разлика от решителното синьо на перелината, покриваща тялото на Армида. Риналдо изглежда почти като древно божество, сред класическата архитектура на заден план, богато илюстрирана с релефи, вероятно двореца на Армида, споменат от Торквато Тасо. В ляво сред листата виждаме и приятелите на Риналдо, които скоро ще разкрият магията и помогнат на войника да се върне в християнската армия.

Няколко десетилетия по-късно тази творба на Анибале Карачи ще бъде взаимствана от неговия ученик Доменикино в картина на същата тема, която сега се съхранява в музея Лувър, Париж.

Картини със същата тема[редактиране | редактиране на кода]

Картини на Анибале Карачи в Музей Каподимонте[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Giovanni Careri, La fabbrica degli affetti. La Gerusalemme liberata dai Carracci a Tiepolo, Il Saggiatore, Milano, 2010.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rinaldo e Armida (Annibale Carracci)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.