Рьоан-джи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Риоан-джи)
Направо към: навигация, търсене
RyoanJi-Sanmon.jpg

Рьоан-джи (на японски: 龍安寺) е будистки храм в Киото, Япония.

Храмът принадлежи към Миошин-джи - дзен-будистка школа Риндзаи-шу. Името на храма означава "храм на дракона е в покой."

Храмът е от голямо културно и историческо значение и е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Рьоан-джи храм е построен от Хосокава Кацумото през 1450 г. Покровители на храма са били Тойотоми Хидейоши и Токугава Иеясу. На територията на храма първоначално е принадлежало на рода Фудживара.

Храмът Рьоан-джи е известен със своята знаменита градина с камъни.

Каменна градина[редактиране | редактиране на кода]

RyoanJi-Dry garden.jpg

Сухата градина, също каменна градина или градина с камъни, е изградена през 1499 г. от майстор Соами (相 阿 弥), починал през 1525 г. Такива градини са типични за много дзен будистки храмове в Япония.

Има малък размер правоъгълна площ (от изток на запад - 30 м, от юг на север - 10 м), покрити с бял пясък. На мястото са 15 черни необработени камъни, те са организирани в пет групи. Около всяка група, като рамка, разположен на зелен мъх. От трите страни на градината е оградена ниска кирпичена ограда. От каквото била точка на посетителите в градината да погледнат този състав, на 15-те камъка винаги е извън погледа, ограден други камъни. Понякога обаче се оказва, че 15-те камъка се виждат като отделни камъни поради неправилната им форма, са възприемани като две. Напълно спазват всички камъни могат да се увеличат във въздуха над градината и погледна надолу към него. Смята се, че, за да види всички 15 камъни могат да се "постигне просветление."

Градината е част от храмовия комплекс, така че можете да отидете до него,точно преминава през храма, и гледам - просто е на верандата на храма.