Рио – Нитерой (мост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мост Рио – Нитерой
President Costa e Silva
Основни данни
МестоположениеРио де Жанейро – Нитерой, Бразилия
Технически данни
Обща дължина13,290 м
Ширина27 м
История
Построен4 март 1974 г.
ПроектантBox girder bridge
Експлоатация
Дневен трафик153 000 превозни средства/ден[1]
Сайтwww.ponte.com.br
Карта
Карта
Местоположение в Рио де Жанейро
Мост Рио – Нитерой в Общомедия

Мостът Рио – Нитерой (на португалски: President Costa e Silva – „Президент Коста е Силва“), е мост, пресичащ залива Гуанабара, в Рио де Жанейро в Бразилия.

Той свързва град Рио де Жанейро с град Нитерой. Към момента е най-дългият мост с предварително напрегнат бетон в южното полукълбо и 6-ият по дължина в света. От откриването му през 1974 г. е 2-рият по дължина в света до 1985 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение

Концепцията за моста е проектирана през 1875 г. С цел да свърже два съседни града, разделени от залива Гуанабара или с пътуване по суша над 100 км, минаващ през град Magé. По това време е проектирано да се изгради мост и след това тунел.

През 1963 г. е създадена работна група, изучаваща мостовото строителство. На 29 декември 1965 г. е създаден комитет, който да се погрижи за окончателния проект на моста.

Артур да Коща е Силва, президент на Бразилия по това време, подписва декрет на 23 август 1968 г. упълномощаващ Марио Андреаза, министър на транспорта по това време, да управлява строителството на моста.

Строителството започва символично на 23 август 1968 г., в присъствието на кралица Елизабет II, Филип, херцог на Единбург и Марио Андреаза по време на първата им визита в Бразилия. Същинското строителство започва през януари 1969 г., мостът е открит на 4 март 1974 г.

Официалното име на моста, 'President Costa e Silva Bridge', идва от президента Артур да Коща е Силва, който нарежда строителството на моста. Рио-Нитерой става бързо дескриптивен прякор, като мостът е познат с прякора си повече, от колкото със своето официално име.

Мостът е построен от пул от бразилски строителни фирми. Дължината му е 13,290 км, като от тях 8,836 км са над вода. Централното разстояние между колоните е 72 м, като с височината си позволява преминаването на стотици кораби, които пристигат и заминават в залива всеки месец. Трафикът по моста е 140 000 коли дневно, които заплащат тол-такса, когато пристигнат в град Нитерой, в размер на 5,05 бразилски реала (€1,90). Мостът има 18 точки на достъп и 8 надлеза.

Официално е част от федералната магистрала BR-101. От 1 юни 1995 г. се поддържа от Ponte S.A. с договор за 20-годишна концесия.

Известният бразилски певец Maysa умира при автомобилна катастрофа на моста през 1977 г.[2] Мостът е включен във филма 'Fast Five'.

През 2012 г. е представен законопроект, с който се променя официалното му име от „Президент Коста е Силва“ (на името на втория президент на военна диктатура в Бразилия в периода от 1964 до 1985 г.) на „Херберт де Соуза“, известен с пререканията си с бразилската армия[3].

Мостът Рио – Нитерой
Мостът Рио – Нитерой
Мостът Рио – Нитерой, заснет от хеликоптер
Мостът Рио – Нитерой, заснет от хеликоптер

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rio–Niterói Bridge в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. Nossos Números // Официална страница на моста „Рио – Нитерой“. Архивиран от оригинала на 2015-04-02. Посетен на 4 март 2015. Em 2013, a CCR Ponte registrou a passagem de 56 milhões de veículos pela Ponte Rio-Niterói, em ambos os sentidos. (на португалски)
  2. [((en)) Рио – Нитерой (мост) на Allmusic All Music]
  3. Possível mudança de nome da Ponte Rio-Niterói irrita militares