Ритуалът на рода Мъсгрейв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ритуалът на рода Мъсгрейв
The Adventure of the Musgrave Ritual
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Автор Артър Конан Дойл
Създаване 1893 г.
Първо издание 1893 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Глория Скот
Следваща Земевладелецът от Райгейт

Преводач Милена Попова
Ритуалът на рода Мъсгрейв в Общомедия

„Ритуалът на рода Мъсгрейв“ (на английски: The Adventure of the Musgrave Ritual) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван в списание „Странд“ през 1893 г. Впоследствие е включен в книгата „Мемоарите на Шерлок Холмс“, публикувана през 1894 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

The Adventure of the Musgrave Ritual 01.jpg
The Adventure of the Musgrave Ritual 03.jpg

Веднъж през зимата Уотсън предлага на Холмс да приведе в порядък неговите ценни книжа, които са разхвърляни в безпорядък из целия им апартамент. Холмс изважда от стаята си сандък, в който да се сложат документите, но намира в него предмети, свързани със стари разследвания. По молба на Уотсън Холмс се съгласява да разкаже историята на особено заплетен случай, свързан със съдържанието на една дървена кутия от сандъка.

Преди много години, когато Холмс е завършил университета и току-що е започнал да работи като частен детектив, към него се обръща за помощ неговият състудент, Реджиналд Мъсгрейв. Той моли Холмс да разследва мистериозните събития станали в замъка Мъсгрейв.

Преди известно време, през нощта, Мъсгрейв случайно вижда своя иконом Брънтън, който е влязъл в кабинета на Мъсгрейв и чете някои лични документи на собственика. Разярен, Мъсгрейв незабавно уволнява наглия иконом и му нарежда незабавно да замине надалеч, но Брънтън моли домакина за отсрочка и Мъсгрейв се съгласява за една седмица.

Три дни по-късно, Мъсгрейв среща прислужницата Рейчъл Хауълс, която някога е била сгодена за Брънтън. Девойката се смее истерично и се държи като луда. Тя казва на Мъсгрейв, че икономът е изчезнал. Мъсгрейв започва да търси около замъка заедно със своите лакеи, съобщава за изчезването му в полицията, но всичко е без резултат. Три дни по-късно изчезва и Рейчъл. Нейните следи водят до езерото и решавайки, че момичето се е удавило, претърсват езерото. Тялото и ̀ не е намерено, а само една торба с няколко смачкани ръждясали обръчи и потъмнели камъчета.

Мъсгрейв разглежда документа, който е чел Брънтън. Той представлява описание на древен ритуал, който е трябвало да извърши всеки мъж от рода на Мъсгрейв, достигайки пълнолетие. На пръв поглед ритуалът се състои от безсмислен набор от въпроси и отговори.

Куршумите в стената изписващи „VR“ (Victoria Regina – т.е. Кралица Виктория),
музей на Шерлок Холмс

Холмс предполага, че ритуалът всъщност е указание към мястото, където е скрита някаква ценност. Използвайки текста на ритуала като инструкция, с помощта на Мъсгрейв Холмс намира тайна стая, която се намира в мазето на замъка. В нея, под тежка каменна плоча, Холмс и Мъсгрейв намират празен сандък и тялото на липсващия Брънтън, който е починал от задушаване.

Холмс предполага, че съучастникът на Брънтън е липсващата Рейчъл Хауълс. Не е ясно дали плочата е паднала случайно или Рейчъл умишлено я е бутнала. За Холмс е съвсем очевидно едно: когато Брънтън е останал зазидан в каменната стая, девойката е избягала, без да му помогне – вероятно от ревност или от желание за отмъщение.

След като препрочита текста на ритуала, Холмс се досеща, какъв е предметът намерен в езерото. Това е старинната корона на английските крале. Прародител на Реджиналд Мъсгрейв е бил близък сътрудник на сина на екзекутирания крал Чарлз IЧарлз II. Получавайки от Чарлз I короната, Мъсгрейв я е скрил в тайното място и е зашифровал местоположението му чрез измисления „ритуал“. По-късно обаче короната не е върната и е съхранявана в продължение на много години в мазето на замъка Мъсгрейв, докато не е била намерена от мъртвия Брънтън.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Разказът е екранизиран през 1912 г. в копродукция на Франция и Великобритания с участието на Джордж Тревил в ролята на Холмс и Господин Мойс като Уотсън.

През 1922 г. е екранизиран във Великобритания в едноименния филм с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс и Хюбърт Уилис.

През 1984 г. е адаптиран отново във Великобритания с Джеръми Брет като Холмс и Едуард Хардуик като Уотсън. [1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

The Memoirs of Sherlock Holmes (Arthur Conan Doyle, 1894).jpg
  • „The Musgrave Ritual“. Baltimore Weekly Sun (1 юли 1893), 1.
  • „The Adventure of the Musgrave Ritual,“ Glasgow Weekly Mail (15 септември 1894), 7.
  • „The Adventure of the Musgrave Ritual,“ The Grand Magazine, 53 (May 1928), 364 – 374.
  • „The Adventure of the Musgrave Ritual,“ Illustrated by W.H. Hyde. Harper's Weekly, 37, No. 1899 (13 май 1893), 453 – 455, 458.
  • „The Adventure of the Musgrave Ritual,“ Illustrated by Dan Smith. New York World, Sunday magazine (4 юни 1905), 7 – 8.
  • „The Musgrave Ritual,“ Pennsylvania Grit Story Companion (Williamsport), 23, No. 7, Story Companion No. 522 (15 януари 1905), 9 – 13.
  • „The Adventure of the Musgrave Ritual,“ Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 5, No. 29 (May 1893), 479 – 489.