Рихард Бренер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рихард Бренер
Richard Brenner
германски изследовател
Роден
Починал
22 март 1874 г. (40 г.)
Националност Флаг на Германия Германия

Рихард Бренер (на немски: Richard Brenner) е германски изследовател на Африка.

Ранни години (1833 – 1865)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 юни 1833 година в Мерзенбург, провинция Саксония-Анхалт, Германия. След завършване на средното си образование работи като лесничей в Харц, а по-късно работи в захарна плантация.

Експедиции в Африка (1865 – 1870)[редактиране | редактиране на кода]

През 1865 участва в експедицията на Карл фон дер Декен в Източна Африка като личен секретар. Експедицията тръгва от Занзибар в края на 1864. От февруари 1865 изследват река Тана, като установяват че реката е плавателна само в най-долното си течение. През юли същата година се отправят към река Джуба и на 19 септември експедицията достига до сомалийския град Бардера. Седмица по-късно, при опит да бъдат преодолени бързеите на реката разположени над града, речният им параход „Велф“ засяда на подводни камъни и се разбива. На 1 октомври, върху разположения на брега на реката лагер е извършено нападение от сомалийците. Много от участниците в експедицията са убити, а Бренер е един от малцината, които успяват да се спасят като се спускат с лодка по реката до океана. Самия Декен в това сражение на участва, тъй като малко преди нападението се отправя за продоволствия в Бардера. Там е убит на 2 или 3 октомври

От ноември 1866 до февруари 1868, Бренер ръководи самостоятелна експедиция в Източна Африка, като пътуването е организирано и спонсорирано от роднините на Декен с цел изясняване на обстоятелствата около смъртта му. Бренер прекарва няколко месеца в края на 1866 – началото на 1867 в приморския град Брава и в други търговски центрове по сомалийското крайбрежие, като точно установява факта за смъртта на Карл фон дер Декен и намира очевидци на неговата гибел. След като изпраща в Германия отчета за разследването си, решава да продължи изследванията на Декен.

През април 1867 пристига от Занзибар в залива Формоза, открива западния ръкав от делтата на река Тана (Ози, ок. 800 км) и изследва част от долното течение на реката и района между нея и крайбрежието. Изследва и долното течение на река Сабаки (Галана, Ати). През ноември и декември 1867 извършва пътешествие от устието на Тана до Бардера (2°20′ с. ш. 42°17′ и. д. / 2.333333° с. ш. 42.283333° и. д.) на река Джуба. Оттам тръгва на юг и през февруари 1868 достига до Индийския океан в района на кенийско-сомалийската граница.

По този начин Бренер става първият европеец, изследвал широка полоса от приморската низина между реките Тана и Джуба. В неговите писма от Африка, публикувани от агенцията на Аугуст Петерман през 1867 – 1868, се съдържат доста обстоятелствено и вярно описание на природните ландшафти на тази територия и населяващите я племена гала, приведени са сведения за съхранилите се на крайбрежието исторически паметници – развалини от персийски, арабски и други селища.

В края на 1869 и началото на 1870 ръководи нова експедиция като изследва крайбрежието на Арабския п-ов от Маскат до Аден и сомалийското и кенийското крайбрежие на Африка.

Следващи години (1871 – 1874)[редактиране | редактиране на кода]

Изтощен от тропическа треска, Бренер се завръща в Мерзебург. През 1872 заминава за Аден, където е назначен за консул от правителството на Австро-Унгария. След това се мести в Занзибар, където умира от тропическа треска на 22 март 1874 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Richard Brenner“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.