Ричард Ран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Ричард Ран
американски икономист

Роден
9 януари 1942 г. (76 г.)
Научна дейност
Област Икономика
Ричард Ран в Общомедия

Ричард Ран (английски: Richard W. Rahn) е известен в България американски икономист заради изготвената под негово ръководство национална стратегия за преход към пазарно стопанство.

Той е бил вицепрезидент и главен икономист на Американската търговска камара по време на администрацията на Роналд Рейгън и все още остава верен привърженик на икономика на предлагането, малко правителство и класическия либерализъм (според американските критерии - либертарианизъм)[1].

Днес е председател на Института за глобален икономически растеж, който се стреми да следи изпълнението на реформите по икономическото развитие на страните по света. Председател е на надзорния съвет на българския тинк-танк ИПИ.[2]

Често пише за "Вашингтон таймс".

България[редактиране | редактиране на кода]

1990[редактиране | редактиране на кода]

По молба на българското правителствто от 1990, в лицето на Андрей Луканов, комисия от Националната търговска камара на САЩ, начело с Ричард Ран, изготвя национална стратегия за преход към пазарна икономика. Стратегията е критикувана за това, че нейните изпълнители целенасочено разрушават България чрез реформиране и либерализиране на икономиката на страната.[3]

2004[редактиране | редактиране на кода]

Ричард Ран през март 2004 година заедно с премиера Симеон Сакскобургготски и финансовия министър Милен Велчев обсъжда идеята в България да се създадат офшорни зони[4]. В интервю за Милен Велчев намеква, че е преуспял заради опита му в САЩ[5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]