Робева къща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Робева къща
Робева куќа
Robevci house.jpg
Общ изглед
Ohrid OSM.svg
41.1123° с. ш. 20.7963° и. д.
Местоположение в Охрид
Вид жилищен дом
Местоположение Охрид, Република Македония
Изграждане 1863 - 1864 г.
Съвременен статут музей
Робева къща в Общомедия

Робевата къща (на македонска литературна норма: Куќа на Робевци) е семейната къща на българския възрожденски род Робеви в Охрид.

Смятана е за един от най-известните архитектурни паметници в Република Македония. Построена е през 1863-1864 година от Тодор Петков от село Гари, Дебърско. Днес къщата помещава Археологическият музей на Охрид и е защитен паметник на културата от Института за защита на културните паметници в Охрид.

История[редактиране | редактиране на кода]

Интериор. Фотография на Георги Трайчев от 1916 г.

Първата къща на Робеви е построена на 15 април 1827 година, от която е запазена мраморна плоча с гръцки букви на нея. Богатият охридски род живее в нея в продължение на 35 години до 1861-1862, когато Устреф бег я изгаря до основи. Две години по-късно, между 1863-1864, къщата е построена наново от майстора Тодор Петков. Разделена е на две части, като лявата част е заделена за Константин Робев, а дясната - за Анастас Робев. Къщата е обитаема до 1900 година, когато братята се преместват в Битоля и използват къщата за лятна резиденция.

В периода 1913-1919 година къщата служи за квартира на сръбски войници, които ѝ нанасят щети и изнасят част от дърворезбите в нея. След Втората световна война къщата става културно-исторически музей. През 1990 година сградата е обновена.

Музей[редактиране | редактиране на кода]

Къщата е построена на 3 етажа, като на първия са изложени епиграфски паметници от Охрид и страната, най-ценните експонати са „Милокас“ (намерен по пътя на Виа Егнация) и двата торса на богинята Изида. На втори и трети етаж са изложени археологически обекти от античността и средновековието.

На последния етаж са изложени елементи, направени от Охридското дърворезбарско училище, произведения на известни артисти от Охрид и страната. В източната част на къщата са изложени семейни експонати на Робеви.

На банкнотата от 10 денара е отпечатан торсът на египетската богиня Изида от 2 век пр. Хр., намерен при разкопки в Охрид и изложен в Робевата къща. Находката е сред най-важните открития изобщо на територията на Република Македония.

     Портал „Македония“         Портал „Македония