Робинзон Крузо (оперета)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за оперетата. За други значения вижте Робинзон Крузо.

Жак Офенбах

„Робинзон Крузо“ (Robinson Crusoé) е оперета от Жак Офенбах.

Френското либрето е написано от Йожен Кормон (Eugène Cormon) и Ектор-Жонатан Кремьо (Hector-Jonathan Crémieux). Представлява свободна адаптация от романа „Робинзон Крузо“ на Даниел Дефо.

Представления[редактиране | редактиране на кода]

Оперетата Робинзон Крузо е поставена за първи път на сцена на 23 ноември 1867 г. в „Опера Комик“ (Opéra-Comique), Париж. Ролята на Петкан е изпълнена от френското мецосопрано Селестин Гали-Марие, която по-късно става известна като първата Кармен. Въпреки положителните отзиви на публиката и пресата след премиерата оперетата не е изпълнявана до 1973 на фестивала в Камден.

„Опера дела Луна“ (Opera della Luna) - британска пътуваща театрална трупа от певци и комедианти, поставя на сцена творбата през 1994 г. и в Илфорд през 2004 г. „Охайо Лайт Опера“ (Ohio Light Opera) - професионална опера в Охайо с репертоар предимно от оперетния жанр, представя Робинзон Крузо през 1996 г..

„Селестин в ролята на Петкан“, карикатура от Андре Жил, 1867

Роли[редактиране | редактиране на кода]

Роли Гласове Премиера

23 ноември 1867

Робинзон Крузо тенор
Петкан мецосопрано Селестин Мари
Едвиж, годеница на Робинзон сопрано
Сюзан, прислужница сопрано
Тоби, прислужник тенор
Джим Кокс, съсед и после канибалски готвач баритон
Сър Уилям Крузо бас
Лейди Дебора Крузо мецосопрано
Уил Аткинс баритон

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Робинзон Крузо̀ - романтичен авантюрист от Бристол, тръгва по море да търси приключения. Претърпява корабокрушение и е нападнат от пирати. Годеницата му с 2 прислужници тръгва да го търси и попада на същия тропически остров, където срещат и Петкан. Заловени са от канибали, чийто готвач се оказва от Бристол. Петкан спасява англичаните и те се връщат в Бристол.

Записи[редактиране | редактиране на кода]

През 1980 г. британският звукозаписен лейбъл Opera Rara пуска запис на английски на оперетата с участието на Кралския филхармоничен оркестър. Диригент е Алън Франсис.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Robinson Crusoé“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.