Роботика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Крак на робот

Роботиката е клон на техниката в който са включени дизайна, строежа, управлението и приложението на роботи и компютърни системи за техния контрол, сензорно обратно захранване и обработка на информацията. Приложението на тези технологии са например в промишлеността и в заместването на хора за опасни дейности като обезвреждане на бомби, изледване на корабокрушения и мини. Класифицира се според средата/състоянието на роботите: неподвижни, наземни, подводни, въздушни, космически и полярни.

Роботиката в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Думата „робот“ произлиза от чешката дума „robota“, означаваща работа, но и ангария - изморителен труд (робски труд). Тя е използвана за първи път от писателя Карел Чапек в пиесата му „R.U.R.“ (Росумски универсални роботи), публикувана през 1920 година[1].

Думата „роботика“ е измислена от американския писател от руско-еврейски произход Айзък Азимов. Със световна слава се ползва неговата поредица за роботи „Аз, роботът“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zunt, Dominik. Who did actually invent the word "robot" and what does it mean?. // The Karel Čapek website. Посетен на 11 септември 2007.